Ердоган обвини САЩ в подкрепа на терористите

Ердоган обвини САЩ в подкрепа на терористите

Турският президент се закани да отвърне с военни действия, ако Сирия бъде разделена

 

 

Президентът Реджеп Ердоган отправи предупреждение към САЩ, че въоръжените сили на Турция няма да допуснат създаването на нова държава на територията на Северна Сирия, предаде БГНЕС.

Ние предупредихме Америка и други държави да не правят подобни планове, ако допуснат възможността за нова държава, ще стане доста различно и те ще бъдат запомнени с терор, заяви Ердоган по време на посещението си в Шанлъурфа, вилает в югоизточната част на страната.

Той подчерта, че тежка участ очаква и онези, които искат да откъснат парче от Турция, и посочи няколко планински района като Кандил, Тендюрек, Бестлер дере, населени с кюрди, където военните операции продължават. Ще им бъде тясно там, ще направим от тези места техен гроб, закани се държавният глава и припомни, че усилията на сирийската партия Демократичен съюз /PYD с лидер Салих Муслим/ са концентрирани както в турския юг, така и в северната част на Сирия. „Турция наруши плановете на редица сили в Сирия, което стана причина за активни обвинения по адрес на Анкара, но ние водим най-ефективната борба с терористите от ДАЕШ /Ислямска държава/.

На фона на загубите, които понася ДАЕШ под натиска на Турция, именно Анкара е обвинявана в поддръжка на тероризма. Причината за тези нападки е проста. Ние ще сложим кръст на игрите в Сирия. Но зад кампанията по очернянето на Турция стоят кръгове, които са заинтересовани от дестабилизацията на ситуацията в региона“, посочи Ердоган и изрази надежда, че проблемите на народите на Сирия и Ирак скоро ще бъдат забравени.

Той упрекна световната общественост в безхаберие пред гибелта на над милион сирийци, от което страда най-вече ислямският свят. „Светът затваря очите си за гибелта на над един милион сирийци. Но заедно с телата им, останали под руините на разрушените сгради, ние погребахме уважението към човечеството. Повече от всичко губи ислямският свят, който безразлично съзерцава процеса на унищожението на цял народ.

Мюсюлманите не трябва да се придържат към изкривената позиция на Запада, която поставя капка нефт над човешкия живот“, каза турският държавен глава. Той отбеляза, че редица външни сили се стремят да вкарат Турция във вътрешен конфликт и посочи кървавите терористични актове на ДАЕШ и кюрдската ПКК в Турция, опитът за преврат на терористичното движение на Фетхуллах Гюлен, провокациите с цел да се създаде напрежение между местните хора и бежанците като част от голямата цел за авторите на мръсния сценарий, които обаче ще се изправят пред съда.

„Ако от територията на Сирия възникне и най-малката заплаха за националната сигурност на Турция, Анкара ще премине към възможно най-решителните действия. В Сирия днес са в ход негативни процеси. Световната общественост е длъжна ясно да осъзнае, че ако се оформи заплаха по отношение на Турция, ние няма да се спрем и ще предприемем активни стъпки точно така, както постъпихме при реализацията на операцията „Щит на Ефрат“, предупреди още Ердоган.

В тази връзка той изрази съжаление по отношение на стратегическия партньор САЩ, които предпочитат да си сътрудничат с отрядите на терористите от партия Демократичен съюз /PYD/ и въоръженото й крила от Съюза за народна отбрана /YPG/ в Сирия. За съжаление, Вашингтон настоява за сътрудничество с терористите, а не с Турция, в рамките на операцията по освобождението на град Рака, но ще видим какво ще постигнат, посочи още Ердоган.

Снимка: БГНЕС

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *