Главният прокурор иска имунитета на Марешки и още двама

Главният прокурор иска имунитета на Марешки и още двама

Публикувано на Категории Акцент Сподели

Главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл искания за снемане имунитета на народните представители Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов. Исканията се основават на доказателства от разследване на Окръжна прокуратура – Варна, образувано на 12.12.2014 г. за изнудване.

По данни от разследването от есента на 2012 г. до края на 2015 г. във Варна, Добрич, Видин, Плевен и София Веселин Марешки е заплашвал 7 собственици на аптеки. Заплахите били за увреждане на имущество и „други противозаконни действия с тежки последици за тях“.

Марешки искала да принуди собствениците на аптеките да прехвърлят дружествени дялове от управляваните от тях търговски дружества на търговски дружества, собственост или контролирани от Веселин Марешки или прекратят търговската си дейност.

Според разследването в някои случаи целта му е била да принуди собствениците на аптеки да се задължат да купуват при неизгодни условия лекарства от неговия склад за лекарствени продукти.

В мотивацията на прокуратурата се посочва, че в инкриминирания период от време Марешки е заплашвал и собствениците на аптеки ще доведе до фалит търговските им дружества и ще ги принуди да преустановят дейността си. Като въздействие Весилен Марешки използвал твърдения за административен натиск – тенденциозни проверки от приближени нему служители от Изпълнителната агенция по лекарствата и чрез нелоялни търговски практики.

Преди дни Цацаров поиска имунитета и на Манол Генов от БСП за търговия с гласове и на Димитър Гамишев от ГЕРБ за убийство при катастрофа.

Категории Акцент

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *