България въвежда най-голямото ограничение за плащания кеш в ЕС

България въвежда най-голямото ограничение за плащания кеш в ЕС

Парламентът гласува поетапно ограничение на разплащанията в брой до 1000 лв.

България се превръща в страната с най-рестриктивно законодателство за кеш разплащания. Със 102 гласа „за“, 80 „против“ и трима „въздържал се“, депутатите приеха на първо четене в парламента промените в Данъчно–осигурителния процесуален кодекс (ДОПК).

Едно тях тях е плащането в брой да бъде поетапно намалено от сегашните 10 хил. лв. Първата стъпка ще бъде направена още от 1 август тази година, когато кешовите плащания ще бъдат ограничени до 5 хил. лв. От 1 януари 2018 г. ограничението на плащането става 3 хил. лв., а година по-късно ще бъде намален на 1000 лв. Официалните мотиви на Министерството на финансите са, че така ще се ограничи сивата икономика.

В повечето страни от ЕС няма никакви ограничения в разплащанията кеш. Най-близо до българското ниво е Португалия, където разплащанията са ограничени от 1000 евро. В Румъния, която е обичайното сравнение за България, кешовите плащания са с лимит от 2260 евро на ден.

 

Категории Акцент, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

2 коментара към “България въвежда най-голямото ограничение за плащания кеш в ЕС”

  1. По голяма дивотия от това просто няма! Банковото лоби отнво победи! При тези отрицателни лихви искат да ни ущипят с таксички при всяка покупко-продажба! Абе регулаторни комсомолци писна ми да се правите на по католици от папата! Под претекст за борба със сивата икономика искате да наложите тотален контрол над стадото! Ама тъпите ви номера тоя път няма да минат. Вижте тълкуването на германския конституционен съд относно ограниченията за парите в брой.“…Правото на лична собственост е неприкосновено и не може да бъде ограничавно с актове противоречащи на конституцията….“ Така че не ме занимавайте с малумните ви идеи!

  2. До колкто знам във великобритания всички плащания са по банков път. Няма КЕШ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *