Не бива да решаваме всички социални проблеми през пенсионната система

Не бива да решаваме всички социални проблеми през пенсионната система

Хасан Адемов, народен представител от ДПС, пред „Студия Трансмедия“

През всичките години на прехода ние решаваме през пенсионната система проблемите на социалната политика, което не е най-добрият подход. Пенсионната система я поставяме в условия на тежък финансов дефицит, защото се опитваме през нея да решим всички проблеми. Нека да разделим пенсиите от социалното подпомагане.

Вносителите на законопроекта (за изменение на Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване – бел. ред.) твърдят, че в рамките на мандата тази теза сега възниква. Очевидно е, че става въпрос за политическа демагогия, тъй като беше ясно, че се обещава нещо, което трудно може да бъде изпълнено. Опитах се от парламентарната трибуна с числа да докажа това свое твърдение.

Това, което сега се предлага, все пак е някаква крачка, защото пенсионерите действително имат сериозни проблеми. Но тези проблеми не могат да бъдат решение само и единствено през пенсионната система. Има и други защитни мрежи на държавата – социално подпомагане, социални услуги и т.н. Тоест, нещата могат да бъдат решени по друг ред. И без това сега се твърди, че е от преизпълнението на бюджета на ДОО от осигурителни вноски, което според НАП към края на месец май е около 104 млн. Те твърдят, че трябват 100 милиона.

Да, но се пропуска едно много важно обстоятелство – през месец април бяха платени великденски надбавки, за които също няма приходи в бюджета. А тях ги няма и като разходи. Това е решение на правителството. Което означава, че към края на годината дори и да има някакво преизпълнение на приходите на бюджета на Държавното обществено осигуряване, то ще бъде поето всъщност от това увеличение.

Но ако го нямаше това увеличение всъщност министърът на финансите щеше да намали с тези пари, които са преизпълнение на приходната част на бюджета, трансфера, който прави министерството на финансите към бюджета на ДОО. А той е 4 млрд. 400 млн. лева. Тоест, вместо 4 млрд. 400 млн. можеше да преведе министерството на финансите,  примерно, както е към днешна дата, 4 млрд. и 300 млн. Което е огромното разминаване между това, което се говори тук в залата, че приходите били гарантирани.

Къде са гарантирани? Как е възможно на базата на прогнози за изпълнението на приходите към средата на годината да се правят разчети за цялата година. Никъде го няма това нещо, нито в Закона за публичните финанси, нито където и да било.

Чл. 19 на Закона за публичните финанси много ясно казва, че по средата на годината, когато са приети бюджетите на държавата, бюджетът на ДОО, бюджетът на Националната здравно-осигурителна каса, поемането на финансови задължения, които увеличават разходите, става от 1 януари на следващата година. Това е, пак казвам – в член 19 от Закона за публичните финанси. И затова от трибуната попитах – нарушавате ли закона или не го нарушавате? Значи, когато те го приемат, не го нарушават, когато опозицията предложи нещо, се нарушава.

Категории Мнения, ОбществоЕтикети , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *