Депутатите одобриха минималната пенсия да стане 180 лв.

Депутатите одобриха минималната пенсия да стане 180 лв.

Народното събрание одобри  на първо четене законови промени, според които минималната пенсия за осигурителен стаж от 1 юли ще стане 180 лв., а от 1 октомври – 200 лв. Поправките бяха одобрени със 187 гласа “за” и ще бъдат гласувани на второ четене следващата седмица.

В момента минималната пенсия за осигурителен стаж е 161 лв. В мотивите на законопроекта е записано, че за увеличението през 2017 г. ще бъдат необходими 100 млн. лв., а догодина – 280 млн. лв.

Увеличението на пенсиите беше един от въпросите, който присъстваше в разговорите за съставяне ан управляваща коалиция между ГЕРБ и националистическата формация „Обединените патриоти“. Националистите имаха като предизборно обещание минималната пенсия  да стане 300 лв. Днес „патриотите“ заявиха, че имат само 27 народни представители и няма как да прокарат такова решение.

Депутатите от “БСП за България” пък отново поискаха увеличение на всички „стари“ пенсии чрез преизчисляването им спрямо средния осигурителен доход за 2013 г., който е 618 лв. Според левицата не е справедливо минималната пенсия да става 200 лв., а сегашните пенсии от 200-210 лв. да не бъдат увеличавани.

Категории ОбществоЕтикети ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *