Шах с Ц и Ч, мат с Ж и Ш

Шах с Ц и Ч, мат с Ж и Ш

При цялото ми уважение към шахмата, той е твърде далеч от филологията. Както и да го погледнем, освен буквите върху шахматната дъска, двете неща нямат друго общо. Дъската обаче се оказа тясна за експертизата на Анатолий Карпов, който обяви, че българската азбука е византийска.

Ако шахматистите бяха граматици поне отчасти, щяха да стъпят първо на фонетиката. Там има гласни и съгласни звукове, изобразявани със съответните букви. Ако българската азбука беше византийска или пък нейна реплика, първо, някои букви нямаше изобщо да ги има. Дорогой товарищ Карпов, ако искате да дадете шах на един грък, накарайте го да каже Ц или Ч. Ако пък го пробвате да произнесе Ж и Ш, би било чист мат.

Не знам какво печели Русия, като се опитва да унижава българите. Вероятно това е линията на Путин. Отказът на премиера Борисов да приеме Карпов след гафа ще покаже на Запада, че сме обидени на Русия. Не че това нещо значи – и за едните, и за другите. За нас изводите са основно в две направления – че азбуката ни наистина е безценна, щом искат всячески да ни я отнемат и че с шахматисти политика не трябва да се прави.

Категории МненияЕтикети , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *