Цацаров към Карпов: Добрите чувства между българския и руския народ са факт

Цацаров към Карпов: Добрите чувства между българския и руския народ са факт

Главният прокурор коментира по време на мача във ВСС и съдебната реформа

 

 

„Повече право и по-малко политика и съдебната реформа току-виж се случила.“

Това коментира пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров по време на шахматна среща със следователи и членове на ВСС, в която взе участие световният шампион по шахмат Анатолий Карпов, предаде Агенция „Фокус“.

„Всеки има право да протестира и да изразява мнение. На първо място хората, които водят този мач (има предвид „мача“ за Съдебната реформа – бел. ред.) трябва да кажат в какво според тях се изразява тази съдебна реформа. Ако са в състояние да обяснят това, може би ще мога и аз да ви отговоря. Ако чуя ясни идеи, ще мога да ги коментирам“, коментира Цацаров.

По думите му с повечко мислене, повече право и по-малко политика и всичко ще си дойде на мястото.

Главният прокурор коментира и избора на следващия състав на Висшия съдебен съвет. По думите му смисленият отговор за съдебната реформа е, че за първи път имаме ВСС, който ще е избран чрез пряк избор от всички прокурори по отношение на прокурорската квота,и пряк избор от всички съдии от съдийската квота.

„Аз мисля, че това ще бъде добре работещ ВСС. Предстои да видим избора на парламентарната квота, така че прекия избор всъщност е израз на съдебната реформа.

Законопроектът за промени в НПК е вече в парламента и също е израз на съдебната реформа. Ще го кажа още веднъж. Ако намалим с две дози политиката, не казвам с една, а с две, защото тя е много, съдебната реформа току-виж се случила“, каза още Сотир Цацаров.

Той добави, че оценява изключително положително избора на съдийската колегия за квотата на съдиите в следващия ВСС. „Избрани бяха колеги, които според мен, първо, заслужават уважение. Второ, това е изборът на съдиите. Такъв беше изборът и на прокурорите. Този избор може да бъде коментиран само по един единствен начин – изборът на колегите заслужава уважение“, заяви главният прокурор.

На въпрос дали прокурорите са се справили по-добре при гласуването, защото при избора им за членове в новия ВСС не е имало листчета с имена на кандидати, които трябва да получат подкрепа, какъвто скандал имаше при избора на съдиите, Цацаров отговори.

„На вас кой ви е казал, че при съдиите имаше листчета? Аз не мога да коментирам какво са говорили не съдии, а членове на ВСС или съдии. Ако някой го докаже с факти, да го доказва. Но не може да ми кажете по-добре ли се случиха при вас. И в двете колегии и в двете професионални общности изборите се случиха по еднакво добър начин. Това е гласът на хората, той просто трябва а бъде уважен. Този съвет трябва да работи нормално. Това е“.

Главният прокурор не пожела да коментира ситуацията около поисканата от представляващия ВСС Димитър Узунов оставка на председателя на ВКС Лозан Панов.

„Ако имам какво да кажа по този въпрос, ще го кажа. Отношението си към г-н Панов както лично, така и професионално, мисля че съм изразил. Имам предвид лично и професионално от гледна точка на изразяваните от него тези. Повече от това нямам какво да кажа. Нямам никакво намерение да задълбочавам институционалния дебат. Разбира се, няма да мълча, ако той продължава да го прави. Но нямам никакво намерение да го превръщам в личн. Това не е нормално.“, каза Сотир Цацаров.

цацаров-2

В събитието във ВСС се включи и боксьорът Кубрат Пулев

 

Руският гросмайстор и депутат от партията на Путин – Анатолий Карпов – предизвика смут с изказванията си малко преди срещите си с официални лица в България, включително и с главния прокурор Сотир Цацаров.

Основната тема на разговора им беше „създаването на шахматни клубове в местата за лишаване от свобода“, според официалната информация от пресслужбата на прокуратурата.

цацаров-3

 

Карпов изигра и шахматна среща във Висшия съдебен съвет, като събитието бе организирано от Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към ВСС.

Сотир Цацаров отказа да коментира в детайли двусмисленото изказване на Карпов по повод произхода на кирилицата.

„Обсъдихме една негова инициатива, която ще се опитаме да намери почва у нас, а именно създаването на шах клубове в местата за лишаване от свобода. Ако трябва да го кажа по друг начин: шахматът е шахмат. Добрите отношения, добрите чувства на руския към българския и на  българския към руския народ са факт, но това не може да промени историята – че именно България е дала азбуката на славянските народи. Независимо от това кой какво казва. Независимо от това този, който го казва каква длъжност заема“, коментира Цацаров.

Карпов е на посещение в страната по покана на лидера на „Атака“ Волен Сидеров, като негов придружител е националният координатор на партията Светлозар Лазаров, бивш главен секретар на МВР.

Предварително обявената му среща с премиера Бойко Борисов обаче е била отменена, като според информация на „24 часа“ – причината е интервюто му пред бТВ, в което Карпов заявява, че „кирилицата е дошла от Византия“.

Снимки: Webcafe.bg

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *