Съдиите избраха своите представители във Висшия съдебен съвет

Съдиите избраха своите представители във Висшия съдебен съвет

Цветина Пашкунова от ВКС бе единствената, избрана на първи тур с мнозинство

 

 

Съдиите избраха своите представители в следващия състав на Висшия съдебен съвет (ВСС) на гласуване в събота и неделя. В събота беше избрана Цветина Пашкунова от Върховния касационен съд (ВКС), която единствено успя да събере повече от половината от гласовете на колегите си.

Това беше причина в неделя да се проведе балотаж, на който бяха избрани останалите петима – трима от ВКС, един от Върховния административен съд (ВАС) и председателя на Окръжния съд в Бургас. Това са Красимир Шекерджиев, Олга Керелска и Севдалин Мавров от ВКС, Атанаска Дишева от ВАС и Боряна Димитрова, председател на Окръжния съд в Бургас. Така в състава на новия ВСС влизат общо петима върховни съдии и само един съдия извън столицата.

И през двата дни избирателната активност бе изключително висока – 87.18% на първи тур и 85.79% на втори.

С това гласуване приключиха първите преки избори за членове на ВСС.

За представител на следователите бе избран шефът на НСЛС Евгени Диков. От квотата на прокурорите победиха Пламен Найденов – шеф на Окръжна прокуратура – Перник, Георги Кузманов от АП- Бургас, Даниела Машева – прокурор във ВКП и Огнян Дамянов – окръжен прокурор в Разград.

11 представители във ВСС ще бъдат избрани от парламента. Новият състав на ВСС ще започне работа на 3 октомври.

ВСС се състои от 25 членове – 11 се избират от парламента, където крайният срок е 21 юни. Другите 11 от тях се избират от магистратите – четири прокурори, шестима съдии и един следовател.

 

 

 

 

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *