Как министър Кралев забрави, че притежава къща*

Как министър Кралев забрави, че притежава къща*

При встъпването си в длъжност през 2014 г. Красен Кралев не е декларил имота, който се появи в новата му декларация пред Сметната палата

Представяте ли си да забравите, че притежавате къща  с разгърната застроена площ от 740 кв.м., при това в луксозния софийски квартал „Драгалевци“? За повечето хора това е напълно невъзможно. Явно не стои така въпросът пред министъра на спорта в третото правителство на Бойко Борисов.

Красен Кралев е обявил в новата си декларация пред Сметната палата, публикувана преди дни, че е едноличен собственик на къща в Драгалевци с цена на придобиване от 528 979 лв. Да не се заблудите, че с годишна министерска заплата може да се сдобие подобна къща – покупката е от 2013 г. Поне така пише в декларацията на Кралев от април 2017 г.

Проблемът е, че Кралев е подавал декларации и през 2015 г., и през 2016 г. като действащ министър във второто правителство на Бойко Борисов.

И в двата документа обаче къщата не присъства. *(КОРЕКЦИЯ от 19.06.2017 г. Красен Кралев е публикувал и декларация за имущественото си състояние към края на 2014. Това е различна декларация от документите, които лицата заемащи висши държавен пост подават всяка година до средата на юни и касаещи промени в състоянието им в предходната година. В нея имотът в Драгалевци е посочен.) Тоест, или Кралев внезапно се е сетил, че има една къща, която не е декларирал, или просто имотът е придобит по друго време.

И ако си мислите, че това да забравиш имота си, който си придобил със собствените си пари, не е толкова голямо прегрешение, то почакайте за следващото.

В декларацията през 2017 г. Кралев се е сетил декларирал е, че има и ипотечен заем от 462 144 лв. Най-вероятно това е ипотека за същия имот в Драгалевци.

И това пак не е всичко. Кралев очевидно е финансов магьосник, защото през 2017 г. е забелязал и че разполага с 286 000 лв. „налични“ пари. Това ще рече пари в брой – без значени вкъщи или в банков сейф. Тези пари са се появил в скрина на Кралев между декември 2015 г. и април 2017 г.  В декларацията от края на 2014 г. Красен Кралев е декларирал 603 217 лв. налични средства. Това поне става ясно от публичната му декларация, защото през 2016 г. той изобщо не декларира подобни спестявания.

Логично стои въпросът какъв точно доход е могъл да реализира през 2016 г. Кралев, изпълнявайки ролята на министър, така че да натрупа въпросния кеш.


 

Текстовете в курсив са в резултат в направената корекция

 

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

2 коментара към “Как министър Кралев забрави, че притежава къща*”

  1. Поредният мазник облажващ се от властта, заради което е и министър на спорта.

  2. Трансмедия- изпратете мтериала си на НАП – ДИРЕКЦИЯ ОДОП- гр София ; ул „Аксаков – 21 „. И публикувайте отговора им . Тогава , ще реша , че искате решения и сигурност, а не просто поредни скандали

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *