По декларациите ще ги познаете. Ама наистина ли?

По декларациите ще ги познаете. Ама наистина ли?

 

Декларациите, които заетите с управлението на държавата подават, показват от години едно и също – няма обеднели от това занимание. Напротив, благосъстоянието на тази група хора бележи твърда тенденция към покачване и това може да види всеки в сайта на Сметната палата.

Както се казва, по декларациите ще ги познаете. Съвестно попълнените данни обаче са едно, а оставащото извън тях няма как да се проследи. Стандартът на живот, за разлика от обявяваните имоти, коли и депозити в банки, трудно се установява. Нужна е воля от страна на прокуратура и НАП, както и усърдна работа от страна на ДАНС, за да се покаже истинското положение. За съжаление, у нас подобни инструменти почти не се ползват, вероятно защото ни управляват предимно ангели небесни. Освен че получават заплати и бонуси в пъти надвишаващи тези на средните българи, те ползват и десетки други благини – жилища, автомобили, пътувания.

Например, лицето Х може да подаде декларация и да впише в нея каквото си реши. Ако случайно му се извърши проверка и тя докаже някакво несъответствие, ще отговаря. Но в България такива случаи няма.

Лицето Х може и да не подаде декларация. Ще плати 1000 лева първия път или до 5000, ако забрави пак. Що за санкция е това? И що за закон е този, който не предвижда по-сериозни мерки при видимо забогатяване?

Факт е, че в управлението влизат все повече хора, които знаят как се правят пари. И влизат там точно с такава цел. А обществото наблюдава и „няма какво да направи”.

Категории МненияЕтикети , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *