Лидерът на „Ислямска държава” може да е ликвидиран при руска атака

Лидерът на „Ислямска държава” може да е ликвидиран при руска атака

При въздушния удар са били елиминирани високопоставени командири на групировката

 

 

Руското министерство на отбраната проверява информацията за смъртта на лидера на терористичната групировка „Ислямска държава” Ибрахим абу Бакр ал Багдади при удар на руската авиация до град Рака в края на май.

Ударът е бил нанесен на 28 май по команден пункт, където имало съвещание на лидери на ИД относно маршрутите за изтегляне на джихадистите от Рака по т. нар. южен коридор.

„По информация, която също се проверява по различни канали, на съвещанието е присъствал и лидерът на ИД Ибрахим абу Бакр ал Багдади, който е бил убит при удара”, се казва в съобщението на военното ведомство в Москва.

В него се посочва също, че при удара по време на срещата са били елиминирани високопоставени командири на групировката, 30 ръководители с по-нисък ранг, както и 300 бойци, които са охранявали мероприятието. Министерството посочва също, че САЩ са били информирани за провеждането на операцията.

В същото време телевизия „Ал Джазира“ съобщава, че според нейни източници международната антитерористична коалиция начело с Вашингтон все още не може да потвърди съобщението за смъртта на Ал Багдади. Главатарят на „Ислямска държава“ не е виждан на публични места откакто преди три години се провъзгласи за халиф по време на събитие в иракския град Мосул.

За този период на няколко пъти се появяваха слухове, че той е бил убит или ранен. Ал Багдади получи и прякора „Призрака“, тъй като на няколко пъти е бил забелязван край иракско-сирийската граница, но неговото местонахождение така и не можа да бъде установено.

АФП, ТАСС, БГНЕС

Ибрахим абу Бакр ал Багдади  Снимка: БГНЕС

 

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *