Борисов започва ударно административна реформа

Борисов започва ударно административна реформа

Опашките по гишетата създават у хората усещане за тревожност и корупция, обясни премиерът

 

 

„Когато има административна тежест и хората изгубят дни, за да извадят един документ, това създава усещане за тревожност, корупция и напрежение в обществото.“ Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на работна среща с представители на местната власт, държавните институции и браншови организации.

Министър-председателят свика срещата, за да бъдат обсъдени мерките за намаляване на административната тежест и облекчаване на режимите за работа с гражданите. В Министерския съвет са и вицепремиерът Томислав Дончев и министърът на правосъдието Цецка Цачева, предаде БГНЕС.

Борисов посочи още, че идеята е гражданите и бизнесът да не се редят гише след гише. По думите му едва ли има политик, който да не е поставял това във фокуса на своето предизборно говорене.

„Искам да положим цялата си воля това да се случи“, отсече премиерът. Борисов даде да се разбере – няма месеци, нито години, нито време за анализи.

„Прекрасно всички знаят къде са местата, където се формират опашките“, отсече той. Там, където е необходимо, ще се вложат средства, подчерта Борисов. Той изтъкна важността на това държавата и общините да постигнат синхрон.

Ядрото на административната реформа се базира на служебен, първичен достъп до данни от регистри. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев на работна среща в Министерския съвет.

Вицепремиерът Томислав Дончев подчерта, че нещата трябва да бъдат поставени на принципна основа. „Ако искате в строителна терминология – преди да мислим за керемидите, трябва да оправим фундамента”, заяви той.

За тази цел – ядрото на реформата се базира на служебен, първичен достъп до данни от регистри.

„И това, което се надявам да бъде факт още следващата седмица. Ще стартираме заедно с вас една процедура: На първите 12 регистри, които са годни за справки по служебен път ще видим кои услуги се базират изцяло на тези регистри, чрез подходящи промени, включително и в законодателството ще задължим всички да престанат да искат справка, документ от гражданите при предоставяне на услугата, да я базират изцяло на справки между различните ведомства по електронен път”, посочи Дончев.

Той добави, че когато са готови следващи регистри, ще тръгнат с втори пакет услуги и така до край.

Вицепремиерът уточни, че дотогава има да се свърши още куп работа и каза, че има звена, където административното обслужване е безобразно, не само заради това, че няма служебен достъп до регистрите.

Снимка:БГНЕС

 

 

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *