Хиляди поискаха оставката на Цацаров

Хиляди поискаха оставката на Цацаров

Хиляди граждани от София, Пловдив и Варна поискаха оставката на главния прокурор Сотир Цацаров. Те се събраха на организиран в социалните мрежи Марш за европейско правосъдие. В София той започна пред Съдебната палата, мина с освирквания покрай ЦУМ и завърши със скандирания „Долу Цацаров“, „Реформи“  и „Няма да мълчим“ пред Народното събрание.

Протестиращите настояват за намаляване на мандата на главния прокурор от 7 на 5 години, създаване на нова длъжност – заместник-главен прокурор за борба с корупцията, както и за това да няма методическо ръководство на главния прокурор върху дейността на прокурорите.

Сред 7-те ключови идеи за съдебна реформа на Инициатива „Правосъдие за всеки“ са още намаляване на парламентарната квота от 11 на 7 членове и избор с мнозинство 2/3 от народните представители, две колегии във ВСС, намаляване на мандата на членовете на ВСС, явно гласуване по всички кадрови въпроси, обжалваемост на всички административни актове по съдебен ред.

Маршът беше точно на датата, на която се навършиха 4 години от протестите #ДАНСwithme, започнали при назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

За исканията е създадена и подписка, която стартира по време на протеста. В петък и в събота от 11 до 19 ч. пункт за включване в подписката ще има в началото на столичния булевард „Витоша“ до Съдебната палата.

Снимки: Авторът

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , ,

1 коментар към “Хиляди поискаха оставката на Цацаров”

  1. Този протест трябваше още преди три години да се проведе, а не само стотина потърпевши да протестират пред БНБ. Искров, Цацаров, Пеевски – са част от задкулисието, позволило да се ограби и ограбило българския народ.
    Европейските инстанции не са заинтересовани да променят статуквото в България, понеже ще изгубят покорните
    васали в лицето на българските политици. Промяна може да се очаква само от гражданските движения и мобилизиране на народа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *