Липсващата стенограма

Липсващата стенограма

Срещите за КТБ в БНБ са се провеждали на тъмно без ясни участници и без да бъдат водени протоколи

Срещите за Корпоративна търговска банка (КТБ) и Първа инвестиционна банка (ПИБ), провеждали се в Българската народна банка (БНБ) през лятото на 2014 г. са се случвали на тъмно, без да са ясни участниците в тях, в какво си качество са присъствали и без да бъдат водени протоколи от заседанията.

Това става ясно от отговор на управителя на БНБ Димитър Радев до „Студия Трансмедия“ във връзка с питане по реда на Закона за достъп до обществена информация.

Какво попитахме БНБ

 1. Колко срещи между представители на БНБ и представители на политически партии и коалиции са се провели в БНБ в периода 19 – 30 юни 2014 г.?
 2. В какъв формат са били проведени те – присъствени или чрез конферентна връзка?
 3. На кои дати са проведени те?
 4. Кои са участниците в тях и какво си качество са присъствали?
 5. Какви решения са взети на срещите?
 6. Как са документирани срещите?

 BNB3 BNB4

И какво отговори БНБ

„…БНБ не разполага с исканата от Вас информация, с оглед на това, че не се съхранява информация на материален носител по отношение на цитираните от Вас срещи, както и не са се водили протоколи за тях, тъй като няма такова нормативно изискване“, пише в отговора си Димитър Радев.

BNB1 BNB2

Всичко се реши в БНБ, не при президента

Поне трима от участниците в двете срещи при президента Росен Плевнелиев от 29 юни и 14 юли 2014 г. твърдят, че всички детайли по кризата с КТБ, ПИБ, банкова ваканция и ликвидна подкрепа за банките в България са договаряни на поредица срещи в БНБ.

Това е официално заявявано от депутата от БСП Румен Гечев, ДПС депутата Йордан Цонев и от бившия лидер на ДСБ Радан Кънев.

Известно е, че срещи в БНБ са провеждани с шефове на банки, финансисти (Емил Хърсев), депутати.

Данни за поне една подобна среща присъстват и във вече разсекретената от президента Румен Радев стенограма от консултациите при президента от 29 юни.

Сергей Станишев например казва: „Знам,  че  днес  е  имало  разговор  с  Асоциацията  на търговските банки. Нека видим какво се предлага, какво трябва да направи всяка институция – БНБ, правителството, асоциацията, за да се гарантира стабилността на системата.“

А Иван Искров: „Искам да маркирам и какво се случи след това,а именно, след като работихме цяла събота и неделя с правителството на най-високо ниво, говоря за миналата събота и неделя, в т.ч. с доказани парламентарни  експерти,  канили  сме  само  парламентарно представени сили, за да не влизаме в излишни дебати защо, как, кое и т.н., при цялото ми уважение към другите колеги, които също са представени вече в Европейския парламент.“

Всички изказвания на замесените водят към разговорите в БНБ като ключови.

Какво е решено на тях

Според информация на „Студия Трансмедия“ поредицата срещи започват още на 20 юни. В БНБ първо пристигат представители на ръководството на КТБ, които искат да входират молба за отпускане на ликвидната подкрепа.

Следва спешна среща с ръководиля на управление „Банково“ Димитър Костов. Преглед на заявките за тегления от банката и нейната наличност от кеш показва несъответствие. По негова заповед КТБ е изключена от системата за разплащания. На представителите на КТБ е обявено, че трябва да поискат вкарване на банката под специален надзор. След това историята е добре известна.

Но преди историята да стане добре известна има поредица от силно неизвестни срещи. За тях говори и настоящият подуправител на БНБ Калин Христов в стенограмата от заседание на Комисията по бюджет и финанси към парламента от 23 юли 2015 г.

„На 20 юни беше поставена КТБ под специален надзор, на 22 юни в неделя Банка Виктория. На 23 юни в понеделник с министър Чобанов започнахме рот шоу…В петък сутринта в 10 часа сутринта имахме конферентна връзка с банките, тъй като вече имаше шум в София за ликвиден натиск върху цялата система…В петък течеше, както господин Цонев каза, ликвиден натиск не върху една банка, а върху 14 банки…Всички срещи, които бяха организирани събота и неделя трябваше да видят всички опции, за спиране на този системен натиск…В събота в ранния следобяд с господин Чобанов имахме от моя кабинет, от моя телефон, конферента връзка с Диджи компетишън с директора, от който поискахме рамка за ликвидна подкрепа, да ни бъде одобрена…Работихме за комплектоването на документите събота през нощта. В неделя в 7 часа сутринта в моя кабинет с министър Чобанов имахме нова връзка с Диджи компетишън. Те казаха, че ще ни одобрят такава рамка за ликвидна подкрепа при условие, че ние организираме цялостна подкрепа…“

И така отново стигаме до въпросите – кой, в какъв формат, от каква позиция се срещал, дискутирал и вземал решения коя банка да бъде подкрепена и коя да бъде ликвидирана.

Всички участници в серията известни вече разговори казват, че всички важни решения за банките са се взимали в БНБ. А БНБ казва, че няма информация кой с кого и кога се е срещал, какво са решавали и в какъв формат. Защото нямала законово задължение да води отчет за това.

Найс, а? А по-добра версия дали все пак не можехте да измислите…

*Подчертаванията в червено във водещата снимка са на „Студия Трансмедия“

Категории Общество, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

4 коментара към “Липсващата стенограма”

 1. Айде стига с тези интриги и стенограми! По-важното е къде са милиардите от КТБ и как ще си ги върнем от Василев?

  1. Други гепят два три милиона и никой не ги знае къде са,Василев с три милиарда ще намерят.Той ако е искал ще си промени визията и всичко останало,и ще си живурка.Иначе бандюгите ограбили народа чрез банката са си тук,в БГ.

  2. Че не разбрахте ли, че липсващите милиони, не милиарди не са във Василев, а в ортаците на Пеевски, които фалираха КТБ.

 2. А бе трол илиян много сте бързи. Ти ако си с милиарди в Сърбия ли ще седиш бе пайтак?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *