Задържаха десетки противници на Кремъл

Задържаха десетки противници на Кремъл

Навални зове привържениците си на неразрешен протест в центъра на Москва

 

Привърженици на руския опозиционен лидер и блогър Алексей Навални се очаква да се съберат днес в центъра на Москва на неразрешен протест срещу корупцията. В редица други градове полицията вече задържа десетки хора по време на местни митинги, съобщават очевидци в социалните мрежи.

Навални е получил разрешение да проведе митинг на друго място в Москва, но обяви, че го е преместил, след като властите са се опитали да „унижат“ протестиращите. От руската прокуратура предупредиха, че полицията ще предприеме действия срещу всякакви неразрешени демонстрации.

Призовавайки протестиращите да се стекат в самия център на Москва, Алексей Навални подготвя сцената за конфронтация, отбелязва кореспондентът на Би Би Си в руската столица.

Днес е Денят на Русия, като по този повод властите са предвидили различни мероприятия. В призива си към хората да се присъединят към него днес, Навални пише: „Искам промени. Искам да живея в модерна демократична държава и искам нашите данъци да бъдат превърнати в пътища, училища и болници, не в яхти, дворци и лозя.“

Последната вълна от протести, ръководена от Навални, завърши със стотици арестувани през март. Тези протести бяха най-големите от 2012 г., изкарвайки по улиците хиляди хора, включително мнозина тийнейджъри, разгневени от публикуван от Навални документален филм в интернет, обвиняващ премиера Медведев в корупция.

Навални през април лежа 15 дни в затвора за ролята му като ръководител на неразрешените от властите протести. Стотици други също получиха подобни присъди и платиха големи глоби.

Алексей Навални обвини семейството на руския главен прокурор Юрий Чайка, че върти бизнес от години чрез престъпни методи.

„Чайка и близките му прибягват до прокурорски натиск за превземане на стратегически предприятия, мистериозни убийства, печелене без конкуренция на държавни поръчки за милиарди рубли и делово партньорство с една от най-скандалните организирани престъпни групировки в страната.“

Навални документира и със снимки, че синът на генералния прокурор Артьом Чайка (40 г.) си купил хотел на ръкава Касандра на гръцкия полуостров Халкидики. За ремонта му Чайка-младши инвестирал между 25 и 29 милиона евро.

Това са изводите в доклад от разследване на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от Навални.

 

Снимка: „Туитър“

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *