Прайдът отмина, простотията остана

Прайдът отмина, простотията остана

Публикувано на Категории МненияЕтикети Сподели

Разсъждавам си за Прайда, гледам шарения Божи свят и се сещам за една история на покойния писател Валентин Пламенов. Беше зевзек от най-висока класа и не знам дали историята е истинска, но ако не е, е добре измислена.

Отива ранният Пламенов в Париж. Юноша бил, но знаел всичко за потайностите на френската столица. Или поне така си мислел. Разбира се, какво е Париж без късче свободна любов? Забърсал някаква страхотно изглеждаща мадама в някакво заведение и я завел в хотела си. Алкохолът, музиката и парижката атмосфера го опиянявали. Та бързал много да вкуси платената любов – за първи път в живота си и за първи път в Париж.

Уви, прекрасната девойка се оказала мъж! Добре гримиран, епилиран, на токчета. Изненадал се, че Вальо не знае в какво заведение е попаднал.Там не ходели хора, които търсят биологична жена. Вальо изтрезнял моментално. И от тогава внимателно проверявал пола на харесания субект.

Та, гледам Прайда и си мисля. Ако имахме по-либерален комунизъм и хората с различна сексуална ориентация не бяха убивани по лагерите и унижавани, може би у нас щеше да има друга култура. Може би щеше да важи правилото, че политически убеждения, финансово състояние и сексуална ориентация са интимни неща. За тях нито се пита, нито се парадира с количеството и качеството им.

Да, ама не, парадира се. От сутрин до вечер целокупната канализация ни залива с какви ли не субекти, озовали се по случайност в политиката, но знаещи как точно е правилно да се управлява държавата. Подобни на тях, с усилие изразяващи се индивиди, се фукат на всеки ъгъл с новата си кола, със силикона си и с простотията си. И едните са прости, и другите са прости и затова си живеят в комфорт. На човек му идва too much цялата тази гнусотия.

И ако шарените хора парадират с ориентацията си, също би било далеч от добрия вкус.

Защото прайдът може се тълкува и като парадиране, но това тълкуване би било елементарно. Времената са други, хората са други, целият свят е друг. Модерно е да си различен, модерно е да си нещо, което другите не са. И никой, по дяволите, няма право да ти казва как да си живееш живота, ако спазваш законите и си плащаш данъците. Неслучайно на тазгодишния прайд имаше и чисто политически лозунги, а участници го оприличиха на протестите.

Вече чувам гласове за гей-лобита и за сексуално зависими управленци. Да, със сигурност ги има не само у нас, а в целия свят. Но засега лобито на простаците и мошениците печели – предимно у нас. И в преносния, и в съвсем буквалния смисъл. Печели и мачка всички останали, без значение с кого си лягат.

Та нека да помислим и за тези неща, когато изразяваме гняв към дъгата. Гневът е в грешна посока.

 

Снимка: Сергей Антонов

Категории МненияЕтикети

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *