Кой ще управлява Великобритания и може ли да няма Брекзит

Кой ще управлява Великобритания и може ли да няма Брекзит

Резултатите от изборите във Великобритания забъркаха страхотна каша и създават много неизвестни за бъдещото управление на страната.

Вместо да налеят сила в политиката на Тереза Мей и Консервативната партия в навечерието на Брекзит, резултатите дори повдигат въпроса дали Великобритания изобщо ще излезе от Евопейския съюз.

 

На теория най-голямата партия трябва да спечели най-малко половината от местата в парламента с 650 депутати. На практика прагът е малко по-нисък, тъй като националистите от „Шин фейн“ в Ирландия не заемат депутатските си места.

 

Тъй като заема позицията на министър-председател и в момента, Мей по право първа ще опита да формира коалиция. Очаква се обаче позициите ѝ за Брекзит да затруднят намирането на подходящ партньор.

Най-вероятен партньор Мей ще намери в лицето на Северноирландската юнионистка партия. Актуалните данни на БиБиСи (към 10.00 ч. местно време) показват, че Консервативната партия има 318 места, а юнионистите 10 депутатски стола. Това на теория би донесло необходимите гласове за коалиция.

Още докато текат неофициалните резултати Мей даде сигнал, че ще опита да състави правителство на малцинството като разчита на подкрепа по различни теми от останалите партии.

 

Това ще е амбициозна задача. Твърдата ѝ стратегия за Брекзит среща съпротива от всички по-големи партии, а Великобритания вече задейства механизма за напускане на съюза, като обяви началото на двегодишния период на преговори с Брюксел.

Но Мей едва ли ще може да разчита на голяма подкрепа в плановете си да превръща европейското законодателство в британско, а после – и да изгради политиката си за след Брекзит в области като миграцията и данъците.

И все пак, какви са възможностите за съставяне на правителство.

На първо място това е коалиция, водена от консерваторите. Като настоящ премиер Мей ще получи правото да състави правителство.  Консерваторите имаха коалиция с проевропейските Либералдемократи през 2015 г. и управляваха с тях. Това обаче едва ли ще се повтори без компромис за Брекзит, който е в основата и на двете предизборни платформи. Докато консерваторите настояват за пълно скъсване с ЕС, независимо дали ще се достигне задоволителна сделка, либералдемократите обещават втори референдум за това дали да се приеме сделката с Брюксел.

Лидерът им, 47-годишният Тим Фарън, започна кампанията си, казвайки на британците, че трябва да имат възможността да отхвърлят Брекзит и да останат част от съюза. Веднага след изборните резултати Фарън втвърди тона и обяви, че коалиция с Консерваторите в момента е невъзможна.

 

Изборните резултати не са в полза на подобна коалиция, тъй като либералдемократите имат 12 места в парламента – значително по-малко, отколкото през 2010 г., когато получиха 57.

 

Друг вариант за Мей за изключително крехка коалиция е съюз с Демократичната юнионистка партия от Северна Ирландия. Това би донесло мнозинство от само един глас в парламента. Шотландската национална партия, която ще получи 35 (значително по-малко, отколкото през 2015 г.), е в конфликт с консерваторите, а лидерът ѝ Никола Стърджън се обявява за възможността Шотландия да остане част от европейския пазар и да проведе референдум за независимост в край на процеса на напускане.

 

Възможна ли е коалиция на лейбъристите

 

При други обстоятелства да се очаква, че загубилата изборите партия във Великобритания ще състави правителство би било несериозно. Но при парламент без мнозинство везните може да се наклонят към лейбъристите, независимо от факта, че те печелят по-малко места.

Политическите послания на лейбъристите са значително по-близки до някои от по-малките партии, отколкото консерваторите. Лейбъристите вече обявиха, че ще се опитат да съставят правителство на малцинството, ако имат възможност.

 

Лидерът им Джеръми Корбин е обявил ангажимента си да се съобрази с резултатите от референдума за напускане на ЕС. По време на кампанията за референдума самият Корбин каза, че е за оставане в съюза. Той обаче е противник на политическия съюз ЕС и е привърженик едниствено на икономическото единство. Сам Корбин се определя като противник на бюрокрацията в Брюксел. Ако застане начело на правителство във Великобритания обаче ще трябва да преговаря именно с тези чиновници.

Лейбъристите искат да ревизират стратегията на Мей за Брекзит. Това може да улесни компромис или с либералдемократите, които отхвърлят каквото и да било коалиционно споразумение, или с проевропейската Шотландска национална партия, която казва, че не иска повече правителства на торите.

 

Лейбъристите казват, че ще се откажат от преговорните приоритети на Мей, като вместо това се фокусират върху начини да задържат ползите на единния европейски пазар и митническия съюз. Те предлагат и по-чести консултации с парламента по време на преговорите.

 

Корбин вече е казвал, че ще иска парламента да гласува за това дали условията на споразумението за напускане да бъдат приети. Лейбъристите обаче така и не са влезли в подробности за това какво ще бъде значението на вота. И дали ако парламентът не одобри параметрите на споразумението това ще означава оттегляне на цялото споразумение.

Вероятно това ще е една от областите, в които проевропейските партии биха поискали възможността парламентът да може да изпрати кабинета в Брюксел за по-добра сделка – или дори да спре процеса на Брекзит.

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *