Историята на мина „Злата“ през погледа на последния ѝ ръководител

Преди референдума в Трън

Историята на мина „Злата“ през погледа на последния ѝ ръководител

В неделя, 11 юни, трънчани ще трябва да отговорят на въпроса – „Против ли сте община Трън чрез Общинския съвет да одобрява устройствени планове, определящи територии за добив и обработка на метални полезни изкопаеми?“.

Допитването се организира по искане на местен инициативен комитет, който е против параметрите на инвестиционно предложение за възобновяване на добивните дейности в региона.

Инвестиционното предложение предвижда добив и преработка на златно-сребърни руди. То доведе до социално напрежение в региона. След като се разбра за него бяха сформирани два инициативни комитета. Единият в подкрепа на златодобива, а другият – против. Πoддpъжницитe на златната мина смятат, че тя ще развие икономически региона. Πpoтивницитe пък са ĸaтeгopични, че тя ще увреди природата и водата на трънчани.

Местното допитване с подобна формулировка на въпроса трябваше да се състои заедно с предсрочните парламентарни избори в края на март, но жалба на областния управител спря референдума. След това общинският съвет промени въпроса и последваха нови жалби – отново от областния управител Васил Михайлов и от прокуратурата. Административният съд в Перник обаче ги остави без разглеждане. Решението му не е окончателно, но прекратяването на едното дело е заради оттегляне на жалбата, а другото – защото държавното обвинение е протестирала след законовия срок.

Рудодобив в региона има от близо 100 години. През 90-те години на миналия век се правят проучвания за добив на уран.

Повече за историята на мина „Злата“ разказва последният й ръководител Виктор Шишков в интервю за местния сайт Zapadno.com.

Снимка: trun.bg

Категории Обектив, ЦивилизацияЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *