Коми ще отговаря пред Сената за „руска връзка“ в избора на Тръмп

Коми ще отговаря пред Сената за „руска връзка“ в избора на Тръмп

Някои от отговорите на бившия шеф на ФБР могат да предизвикат импийчмънт на президента на САЩ

 

 

Днес уволненият от президента Тръмп директор на ФБР Джеймс Коми ще свидетелства пред комисия в Сената. Би Би Си определя събитието като театър, невиждан досега, пред който бледнее и грандиозният скандал Уотъргейт.

Коми ще разкаже публично какви са били отношенията му с държавния глава, за които се появиха множество скандални информации. Той ще говори пред сенаторите и насаме.

Най-важният отговор, който се очаква от свидетелките показания на Коми, е имало ли е връзка между кампанията на Доналд Тръмп и Кремъл?

Съветникът по националната сигурност Майкъл Флин е прикрил свои срещи с руския посланик в САЩ Сергей Кисляк. Флин е ключов свидетел в разследването. „Ню Йорк таймс“ съобщи, позовавайки се на „служебна бележка“, че президентът е помолил Коми да се отнесе снизходително към Флин. От изданието признават, че не са виждали въпросната бележка, до която достъп имат само най-висши служители на ФБР. Откъси от текста е прочетен на журналист от „Ню Йорк таймс“, и по-специално частта от текста: „Надявам се, че ще намериш начин да приключи това, да оставите Флин на мира. Той е добро момче. Надявам се, че можеш да приключиш с това“.

Коми потвърждава това в разпространените снощи показания. Той казва още: „В действителност имам положителен опит от отношенията си с Майкъл Флин, когато бе колега като директор на Агенцията за военно разузнаване в началото на мандата ми във ФБР. Не казах, че „ще прекратя това“.

Ако Коми под клетва и с документ докаже, че Тръмп се е опитвал да възпрепятства правосъдието, това може да доведе до импийчмънт на президента. Анализатори смятат, че Коми ще се въздържи от толкова тежко обвинение.

На изслушване в сенатска комисия в началото на май Коми заяви, че ФБР никога не е било подлагано на натиск от главния прокурор (и министър на правосъдието), нито от други служители на министерството.

Ако бившият директор на ФБР все пак потвърди, че Белият дом е оказвал натиск, идва следващият въпрос: защо е мълчал досега? Той бе уволнен на 9 май и всичко това може да изиграе лоша шега на твърденията на Коми, които да бъдат отхвърлени като опит за отмъщение.

Друго разкритие на „Ню Йорк таймс“ гласеше, че малко след встъпването си в длъжност Тръмп е поканил Коми на вечеря и е поискал той да му обещае лоялността си. В отговор директорът на ФБР обещал да бъде откровен с президента, а при повторното настояване на Тръмп му обещал „откровена лоялност“. Белият дом отрича тази версия.

Бившият директор на ФБР твърди, че подозира, че президентът е искал да го накара да моли да запази позицията си и да създаде своеобразен патронаж над него.

„Обстановката ме изнервяше и добавих, че на мен не може „да се разчита“ в смисъла, в който политиците използват тази дума, но той винаги може да разчита, че ще му кажа истината. Добавих, че в политическо отношение не съм на ничия страна и в традиционния смисъл не може да „ми се разчита“, както и че тази позиция е в негов интерес като президент. Президентът казал, че се нуждае и очаква лоялност. Коми твърди: „Не помръднах, не отговорих и не промених изражението си по време на неудобното мълчание, което последва. Просто се гледахме един друг и мълчахме.“

Според източници на АВС Коми може да бъде питан – разследван ли е самият президент?

Коми за последно свидетелства пред сенатска комисия на 3 май (седмица преди да бъде уволнен). Toгава той бе разпитван кой би могъл да разкрие имената на служители на Тръмп, чиито комуникации са били прихванати.

„Руската връзка“ е била обект на няколко разследвания. Коми водеше това на ФБР, докато бе начело на агенцията. Дни преди уволнението му, той е поискал да разшири проучването.

Ппреди дни сайтът The Intercept цитира документ на Агенцията за национална сигурност, че хакери на Кремъл са извършвали атаки срещу изборния процес. През януари администрацията на президента Барак Обама също обяви публично, че Русия се е месила в изборите.

 

Джеймс Коми   Снимка: БГНЕС

 

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *