Държавните пари – тайната в успеха на Илон Мъск

Държавните пари – тайната в успеха на Илон Мъск

Три компании от портфолиото на американския милиардер и технологичен визионер Илон Мъск – Tesla Motors, SolarCity и Space Exploration Technologies, популярна като SpaceX, са се възползвали от близо 4.9 млрд. USD държавна подкрепа. Това показват обобщение данни на The Times. В тях са включени разнообразни държавни стимули – безвъзмездни помощи, данъчни облекчения, дисконтирани заеми, както и екологични квоти, които Tesla може да продаде. В сумата са включени и данъчни кредити и отстъпки за купувачи на слънчеви панели и електрически автомобили.

„Той (Мъск – бел. ред.) определено отива там, където има държавни пари“, казва Дан Долев, анализатор в Jefferies Equity Research. – Това е страхотна стратегия, но правителството все някой ден ще спре с плащанията.
Tesla, SolarCity и SpaceX все още не са постигнали печалаба, въпреки че някои от компаниите работят вече десета година. Но пък акциите им не спират да се покачват, пише LA Times.

Делът, който Мъскс притежава в компаниите надхвърля 10 млрд. долара

Големият въпрос, който се задава е дали компаниите ще могат да свият разходите и да се самоиздържат преди наливането на публични средства в тях да спре.

Възвръщаемостта за обществото ще бъде под формата на значителни намаления на замърсяването, но само ако слънчевите панели и електрическите автомобили пробият като жизнеспособни продукти на масовия пазар. Засега и двата продукта остават нишови. Мъск многократно отказва покани за интервю чрез говорителите на Tesla, а длъжностни лица от трите компании отказаха да коментират.

Субсидиите обикновено са били оповестени в публичните регистри и фирмените заявки. Но пълният обхват на публичната помощ не е бил събиран, защото е предоставен с течение на времето от различни нива на управление.

Щатът Ню Йорк например е похарчи 750 млн. долара за изграждането на фабриката за слънчеви панели в Бъфало за SolarCity. Компанията със седалище в Сан Матео, Калифорния ще наеме завод за 1 USD на година. Той няма да плаща имуществени данъци за десет години, които биха достигнали 260 млн. USD.

Отделно от това федералното правителство на САЩ предоставя и безвъзмездни средства или данъчни кредити, които покриват 30% от разходите за слънчеви инсталации. SolarCity съобщи, че получава директни безвъзмездни средства в размер на 497.5 млн. USD от Министерството на финансите.

Тази цифра обаче не обхваща пълната стойност на правителствената подкрепа.

От 2006 г. насам SolarCity е инсталирала системи за 217 595 клиенти, според корпоративните си отчети. Ако бъдат платени изцяло по средната цена за една соларна жилищна система, която е около 23 000  USD това би означавало около 1.5 млрд. USD. Долара. Включително субсидиите от Министерството на финансите, платени на SolarCity.

Щатът Невада пък се съгласи да предостави на Тесла 1.3 млрд.  USD стимули за изграждането на огромна фабрика за акумулатори край Рiно.

Компанията Пало Алто събра и над 517 млн. USD от конкурентни производители на автомобили, като продаде екологични квоти. Според закон на щата Калифорния, който е приет и от девет други щати, производителите на автомобили трябва да купят кредити, ако не успеят да продадат достатъчно автомобили с нулеви емисии, за да изпълнят мандатите.
В по-малка от същите стимули се ползва и ракетата носител на Мъск – SpaceX. Компанията сключи сделка за около 20 млн. USD субсидии с щата Тексас, за да изгради там съоръжение за изстрелване. Отделни от стимулите, SpaceX спечели над 5.5 млрд. USD от правителствени договори от НАСА и Военновъздушните сили на САЩ.

Категории Мнения, Пари, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *