Цацаров: Извън съдебната власт прокуратурата ще стане безконтролна

Цацаров: Извън съдебната власт прокуратурата ще стане безконтролна

Главният прокурор е убеден, че Лозан Панов няма подкрепа от съдийското мнозинство

 

 

Главният прокурор Сотир Цацаров изрази отрицателното си мнението относно идеята „прокуратурата вън от съдебната власт”.

Цацаров се срещна с президента Румен Радев след срещата на държавния глава с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Главният прокурор коментира, че това е изразена позиция само от шефа на ВКС Панов, предаде БГНЕС.

Мнението ми за изваждане на прокуратурата от съдебната власт е крайно отрицателно, категоричен бе главният прокурор. Прокуратурата и към момента е оценявана като виновник за всички вини, ако я изведем от сегашната й форма на контрол, ако въобще я изведем от сегашното й положение, няма ли да я направим далеч по-безконтролна, обърна се Цацаров към медиите.

Не съм убеден, а съм сигурен, че г-н Панов няма подкрепата на съдийското мнозинство. Това не е мнението на съдиите, това е мнението на г-н Панов, каза още Цацаров и посъветва Лозан Панов да събере колегите си от ВКС и да ги попита дали те поддържат неговото становище.

Главният прокурор отбеляза, че по време на срещата си, Румен Радев е показал детайлно познание на проблемите в съдебните системи. В президентската институция се води съвсем нормален и професионален разговор за това, което всеки нарича съдебна реформа, каза той.

Цацаров заяви, че с президента са потвърдили общата си позиция за проблемите на съдебната система, а именно, че не може само една или друга институция да са виновни за всичко.

Трябва да се търси решение на всички проблеми и то в интерес на гражданите, добави главният прокурор. Не мисля, че президентската институция е място, където трябва да се търсят вини, каза Сотир Цацаров на излизане от „Дондуков” 2.

Той добави, че като главен прокурор няма право в президентската институция и пред държавния глава да разговаря за вина, било то за вина на институция или на конкретно лице.

Президентът Радев потвърди готовността си да проведе работни срещи с всички представители на съдебната и изпълнителната власт по въпросите, свързани с реформата в правосъдието, съобщиха от прессекретариата на държавния глава след срещата.

 

Снимка: БГНЕС

 

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *