Рагин, снишаването може да ти затрие главата

Лицето на туризма

Рагин, снишаването може да ти затрие главата

 

 

Един селянин от Шоплука веднъж разправяше поучителна история по повод „снишаването“ на Тодор Живков по времето на „гласността и перестройката“ на Горбачов. Като бил малко момче, станал свидетел на разправия между двама селски хашлака за някаква мома. Делбата се разгорещила, единият взел камък и го хвърлил по опонента си. Той клекнал, за да избегне удара, и камъкът го уцелил право в главата. Рукнала кръв, момъкът припаднал, олелия, надошли хора да гледат сеира. А момчето плаче и се оправдава: „Аз не исках за го целя в главата, ама той като клекна и на, така стана, без да искам.“

Разказваме тази случка, за да напомним на г-н Рагин, че е заел грешната поза и може да пострада повече от необходимото. Ако не той лично, то туризмът, на който се води шеф от доста години.

Медиите показаха видео, в което се вижда как някакъв шведски турист рита в главата служителка на хотел, която просто си върши работата. И шефът на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин по Нова телевизия рече, че не трябвало много да се шуми по този случай, за да не се обидят шведите и да вземат да бойкотират туристическия сезон, който се очертавал като много добър и доходоносен.

Демек, много важно! Какво толкова, че пиян като свиня шведски турист ритнал жена от персонала малко грубичко някаква женица, при това от персонала. Ще се снишим малко, ще си затраем, за да може колкото се може повече да привлечем в приказните си курорти колкото се може повече пияни говеда в името на успешното презентиране на нашата прелестна държава.

Така си я представя бай Рагин.

А какво ще си каже чужденецът от средна ръка, който ровичка из интернет и си търси място за евтина, но иначе нормална почивка?

Ще си каже, че тази балканска държавица е евтина във всяко отношение. Ще си каже, че е рискова, защото винаги може да се натъкне на някоя дрогирана агитка. Ще си каже, че шефът на хотелиерите и ресторантьорите в България се опитва да замете драстичен случай на брутално насилие, за да не се разчуе. Ще си помисли, че в тази много бедна държавица едва ли някой ще те защити, защото може да пострада „репутацията“ на туристическия бизнес.

Благой Рагин е истински спец в практиката по снишаването, формулирано от Тодор Живков. Той дори обяснява личния си успех в бранша с факта, че е роден на една и съща дата с Живков. Рагин е попил умения и мурафети не само от бащицата. Обслужвал е висши партийни функционери в един ресторант, научил ги е тези работи, както се казва, от първа ръка.

И разказва следната случка от онова време:

През 1988г. година идва в ресторанта му някакъв кахърен другар.

„Нали съм си общителен, му казвам – шефе, нещо не си в настроение, а е празник – 3 март! Как да съм, бях при другаря Тодор Живков, ще идва Горбачов, дай да направим нещо с кооперациите, да му покажем, че работим поновому, да мине вятърът, пък после – пак както си е сега – ми отговаря той.“

И Рагин му дава акъл. Да превърнат няколко частни къщи в семейни хотели, хем да са си частни, но уж нещо като кооперации по някакво постановление и да не употребяват думата „частни“. Така да покажат на другаря Горбачов, че вървят в крак с новото време.

Да не шумим за ританата камериерка, за да не ни бойкотират скандинавците, разправя Рагин от екрана на националната телевизия.

Този селски хитрец, усвоил хватките на соца до съвършенство, смята, че шведите като един ще скочат да защитят диващините на арогантния си сънародник? Едва ли е толкова тъп обаче.

Той си познава стоката и надали се надява да ни залеят прилични и платежоспособни туристи. Опасенията му са, че може да изтърве тумбите арогантни агитки, идващи за евтина дрога и проститутки с всички рискове на този вид туризъм. Но както се видя, рисковете не са за тях, а за туземците.

Но както казват едни други чужденци, евтиното излиза скъпо. С допълнението на шопа – снишаването може да е болезнено. И да ги питаш за какъв хал трошат милиони грешна пара за туристически рекламни брандове на родината ни със слънца и розички. Те не струват иначе и пукната пара пред  неколкоминутно появяване по телевизията на лицето на българския туризъм. Защото кого ще убеди г-н Рагин с призивите си да не ходим у съседите на почивка, а да предпочетем родината? Ами ако някой швед ни обърка с персонала?

 

Категории МненияЕтикети , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *