Водещите медии във Великобритания подкрепиха Мей

Водещите медии във Великобритания подкрепиха Мей

Водещите медии във Великобритания призоваха читателите си да подкрепят Консервативната партия на Тереза Мей на изборите утре. Социологическите проучвания все още предвиждат победа за консерваторите, но под въпрос е дали те ще успеят да постигнат голямото мнозинство, към което се стреми премиерът.

Британските медии по традиция оповестяват публично политическите си пристрастия, припомня българското издание „Дневник“. Според най-тиражния вестник – The Sun, който е собственост на Рупърт Мърдок, единствено консерваторите са се ангажирали да „проведат цялостен Брекзит“.

Изданието критикува евроскептичната Партия на независимостта (UKIP), чийто бивш лидер Найджъл Фараж бе основен активист на референдума за напускане на ЕС, че вече няма ясна политическа цел. UKIP загуби рязко подкрепата си през последната година.

Вторият най-продаван вестник – The Daily Mail, критикува лидера на лейбъристите Джеръми Корбин. На първа страница той е описан като „защитник на тероризма“, който бил „посветил живота си на това да се сприятелява с враговете на Британия, докато подпокава институциите, които опазват спокойния ни сън“.

The Daily Express, който подкрепи UKIP през 2015 г., също призова читателите си да гласуват за консерваторите със заглавието „Гласувайте за Мей или ще се изправим пред бедствие“.

Неделните издания също подкрепиха торите. Според изчисления на Press Gazette консерваторите са получили одобрението на 80% от този медиен пазар. Зад тях застанаха Sunday Times, Sunday Telegraph,Mail on Sunday и Sunday Express. Единственото неделно издание, подкрепило лейбъристите, е Sunday Mirror. Sunday People и Observer призоваха читателите да гласуват тактически срещу консервативните депутати от своя район.

Financial Times също застана зад консерваторите, макар да бе твърдо против Брекзит. Причината: Джеръми Корбин ще бъде бедствие за страната, тъй като не разбира нищо от икономика. „Корбин и крайнолевите му привърженици неслучайно влязоха в голямата политика в момент, в който антисемитизмът и омразата към жените надигнаха глава. Екипът на лейбъристите не може да създаде правителство, още по-малко да проведе деликатните преговори за Брекзит.“

The Times, който също е собственост на Рупърт Мърдок даде пълна подкрепа на Тереза Мей, още когато тя обяви изборите.

Консервативният The Daily Telegraph също обяви рано, че застава зад Мей. „Повече отвсякога страната се нуждае от силно лидерство и в последните девет месеца Мей показа, че е единствената, която може да ѝ го даде.“

 

The Guardian по традиция подкрепя лейбъристите. Медията описва Корбин като „енергичен и ефективен по време на кампанията, човек, който се чувства добре в кожата си и в присъствието на други. Той очевидно харесва хората и се интересува от тях.“

The Economist заложи на либералдемократите на Тим Фарън и нарече избора си „първа вноска за бъдещето“. Авторитетното издание посочи, че и двете големи партии ще действат в ущърб на либерализма и отвореността към света, а това ще навреди на страната.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *