Шефът на СГС към Цацаров: Никой не може да размахва пръст към съда

Шефът на СГС към Цацаров: Никой не може да размахва пръст към съда

Калоян Топалов написа отворено писмо до главния прокурор по повод обвинения към съдийскаата колегия

 

 

Софийският градски съд не е препятствал прокуратурата да извърши проверка по дела, свързани с разрешаване на специални разузнавателни средства (СРС), по които са допуснати нарушения. Напротив – „в духа на доброто сътрудничество между двете институции и желанието за диалог в съда е създадена организация, така че да се улесни работата на органите на прокуратурата при извършване на проверката, като се отчитат обемът на проверяваната информация, спецификата на същата, капацитетът и възможностите на отдел „Защита на класифицираната информация“ в СГС, и най-важното – стриктното спазване на всички законови изисквания“.

Това заяви днес председателят на съда Калоян Топалов в отворено писмо до главния прокурор Сотир Цацаров, съобщава „Дневник“. Повод за него е писмо, което Цацаров изпрати преди седмица до съдийската колегия на съдебния съвет, в което обяснява, че прокурорската проверка по доклада се бави, защото ръководството на съда не съдейства на наблюдаващия прокурор Клементина Паличева. Писмото на главния прокурор бе прието за сведение от колегията, но не е изпратено до Топалов, макар да го засяга пряко. Днешното му писмо е следствие от информацията, която е получил от публикации по темата.

Преди време Топалов оповести доклад за драстични нарушения през 2015 г. при разрешаване за подслушване, включително и такива, допуснали подслушване и следене на дипломати.

Спорът между наблюдаващия прокурор и ръководството на съда се изразява в това, че обвинителят иска от съда да ѝ изпратят копия от всички дела за разрешени СРС-та със съмнения за нарушения. От съда пък ѝ казват, че тя трябва да се запознае с тях в регистратурата за класифицирана информация на съда и след това да поиска копия на определени материали от тях, тъй като делата са обемни.

„Считам, че е изключително важно да Ви запозная с фактите, такива каквито са, тъй като, изхождайки от изнесеното в публичното пространство по случая, не съм сигурен, че сте запознат с тях обективно“, обръща се днес Топалов към Цацаров и прилага към писмото цялата кореспонденция между прокурор Паличева и ръководството на съда в хода на проверката.

Топалов отбелязва, че формата му на обръщение е такава, каквато в последните месеци е избрала прокуратурата за комуникация, вместо възникналите между двете институции въпроси да се решават по съответния ред, в духа на взаимен диалог.

Председателят на съда започва с това, че възразява и се противопоставя на „опитите за изнасяне на неверни данни и твърдения в публичното пространство, което се засили особено отчетливо от началото на миналата седмица и което ескалира най-вече в т.нар. жълти медии“.

„Ако някой си мисли, че е нормално и може в една демократична държава всеки път, когато реши, да хвърля произволни лъжи, да размахва пръст или да сплашва членовете на ръководството на съд, включително и най-големия окръжен съд в страната, следва да е готов да понесе отговорност за действията си в приложение на цялата строгост на закона“, продължава Топалов.

Писмото му до главния прокурор завършва с констатацията, че когато призваните да си съдействат и взаимодействат институции не го правят, се пораждат съмнения и спекулации в тяхната работа, както и в основанията, и в мотивите те да действат или да не действат по един или друг начин.

„Това в никакъв случай не води до повишаване на доверието в тях, още повече когато се касае до институции в рамките на съдебната власт, защото доверието в институциите не се гради само върху техните действия, а и върху резултатите от тях, както и върху способността им те да взаимодействат помежду си. Именно поради това се надявам да спомогнете за създаване на необходимата организация такава, каквато е създадена и в СГС, за да може проверката по изпратения от мен до Вас доклад да приключи максимално бързо при съответния оперативен порядък, отчитайки всички обективни дадености и специфики, и най-важното – при стриктното спазване на закона“, обръща се председателят на градския съд към Сотир Цацаров.

Категории ОбществоЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *