Президентът все пак ще приеме шефа на ВКС Лозан Панов

Президентът все пак ще приеме шефа на ВКС Лозан Панов

Вчера Радев се срещна с председателя на Върховния административен съд Георги Колев

 

 

Президентът румен Радев ще обсъди продължаването на съдебната реформа с председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, предаде БГНЕС.

Срещата, която ще се проведе днес на „Дондуков” 2, е по молба на магистрата.

Според официалната информация двамата ще обсъдят взаимодействието между властите в страната „с оглед на последните събития в съдебната система”, както и евентуални конституционни промени.

Вчера пък президентът се срещна с председателя на Върховния административен съд Георги Колев като първа „от редица планирани работни срещи на държавния глава с представители на съдебната и изпълнителната власт по теми, свързани с реформата в правосъдието“.

Двамата са говорили за сътрудничеството и взаимодействието между държавните органи по хода на съдебната реформа, гарантирането на достъп до ефективно правосъдие за гражданите и юридическите лица.

Председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов поиска преди седмици от президента Румен Радев да сформира специална комисия по случая „ЦУМ-гейт“. Писмото си Лозан Панов изпрати след скандала „ЦУМ-гейт”, когато в края на април бизнесменът Сашо Дончев се оплака, че главният прокурор Сотир Цацаров му е оказал натиск по време на среща в офиса на Георги Гергов от БСП в ЦУМ. Обвинител номер едно не закъсня и чрез съобщение от прокуратурата каза, че твърденията на Дончев са неверни и спекулативни. Вследствие на скандала Гергов беше изключен от Изпълнителното бюро на БСП.

В мотивите си Панов посочва, че като институция по назначаването на главния прокурор президентът е наложително да се намеси, защото така би могло да се предотврати „девалвацията на доверието към цялата институционална система на държавата“.

„Ако това събитие бъде оставено без правни последици, това би довело до дълбоко накърняване на доверието на българските граждани в съдебната система, а навън, пред нашите партньори в Европейския съюз, страната ни е заплашена от имиджова катастрофа с дългосрочни последици“, прогнозира тогава Панов.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *