Президентството е осъдено да публикува и втората стенограма за КТБ

Президентството е осъдено да публикува и втората стенограма за КТБ

Софийският административен съд е отменил по жалба на телевизия БиАйТи отказа за предоставяне по ЗДОИ на запис от КСНС при президента Плевнелиев от 14 юли 2014 г.

Президентството е осъдено да публикува и втората стенограма за Корпоративна търговска банка (КТБ). Софийският административен съд е отменил отказ за предоставяне по Закона за достъп го обществената информация (ЗДОИ) на запис от Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Плевнелиев от 14 юли 2014 г. Това става ясно от решение на съда по дело, което е образувано по жалба на телевизия БиАйТи. За решението на съда обяви в профила си във Фейсбук журналистът от телевизията Илия Вълков, който е и жалбоподател.

В мотивите за решението си съдът посочва, че публичното оповестяване на всички факти, свързани с фалита на КТБ и последиците от това, към юли 2014г. би довело до повишаване на напрежението в обществото с непредсказуеми последици. „Всички събития обаче са с давност от почти три години, т.е. както сочи и оспорващият, към момента данните, изнесени пред присъстващите на консултацията на 14.07.2014г., касаещи финансовата стабилност на държавата и оттам националната сигурност, са загубили своята актуалност.“

Според съда в оспореното решение Президентството се позовава само на обстоятелството, че информацията е класифицирана. „Не е извършена оценка на риска от предоставянето й в съответствие с нормата на чл.28, ал.2, т.3 ЗЗКИ.“

И още. „В административния акт не са изложени и мотиви какво е наложило класифицирането на информацията и на какво основание тя е класифицирана като основанието за това се установява едва от представеното по делото писмо изх.№ 02-03-204/12.04.2017г. на главния секретар на президента.“ Съдебният състав намира, че обратно на тезата на Президентството, изложена в писмената защита на юристконсулта, отказ за достъп при наличие на класифицирана информация не се постановява „по презумпция“ без излагане на мотиви.

Решението подлежи на оспорване. То обаче идва буквално дни след като друг състав на Софийския административен съд отмени и отказа за предоставяне на стенограмата от консултациите при президента от 29 юни 2014 г. Това е така наречената първа стенограма за КТБ. В резултат ор решението на съда президентът Радев изпрати писма до всички участници в разговорите от първата стенограма с молба да се произнесат дали са съгласни с разсекретяването й. Против се обяви единствено президентът Плевнелиев.

Бившият министър-председател Пламен Орешарски и бившият управител на Българската народна банка Иван Искров пък посочиха именно стенограмата от 14 юли като по-важната и даваща повече представа за разговорите. По думите им на заседанието на КСНС са разглеждани различните варианти за реакция по кризата с КТБ. Обсъждано е дали тя да бъде спасена и как да бъде преструктурирана.  На тези консултации е присъствал и главният прокурор Сотир Цацаров, за когото все още никой не е обяснил в какво качество е бил там.

Категории Акцент, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Мирослав Иванов

Мирослав Иванов се занимава с финансова журналистика повече от 10 години - по-голямата част от тях в печатни медии. Работил е за водещи икономически всекидневници в България, като „Пари“, а след придобиването му от Икономедиа и за наследника му „Капитал daily”. Има опит и от онлайн медии, включително и от поддържания от него блог. 

2 коментара към “Президентството е осъдено да публикува и втората стенограма за КТБ”

  1. Сега ще излязат всичките кирливи ризи на тия, които унищожиха КТБ – тлъстата цаца, свинята и тиквата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *