Борисов ще се срещне с лидерите на Франция и Германия

Борисов ще се срещне с лидерите на Франция и Германия

Днес премиерът ще разговаря с президента Еманюел Макрон в Елисейския дворец

 

 

Първите международни посещения на министър-председателя Бойко Борисов след встъпването му в длъжност са във Франция и Германия.

Днес премиерът Борисов ще разговаря в Елисейския дворец с новоизбрания президент на Френската република Еманюел Макрон.

Официалното посещение на министър-председателя Борисов в Берлин ще започне по-късно същия ден, когато е планирана срещата му с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

На 7 юни, сряда, премиерът Борисов ще разговаря и с федералния канцлер Ангела Меркел.

Акценти в официалните разговори са развитието на двустранните отношения и сътрудничеството в рамките на Европейския съюз. При посещенията си в Германия и Франция министър-председателят ще бъде придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и министъра на финансите Владислав Горанов.

При посещенията си във Франция и в Германия министър-председателят ще бъде придружаван от вицепремиера Томислав Дончев и от министъра на финансите Владислав Горанов.

По време на откриването на дискусията в София на тема „Европа отново на път” премиерът очерта приоритетите на България като член на Европейския съюз.

„Когато сме влизали в ЕС ясно е записано, че трябва да приемем еврото. И като политически елит трябва да вземем решение и да кажем – ще влезем в чакалнята ERM 2 и в еврозоната. Иначе не трябва да се сърдим кой ще ни е виновен , че ще има две скорости в ЕС. Като нация трябва да си изпълняваме критериите и да не даваме никакви основания за да ни кажат какво не сме свършили. За Шенген отговорността не е само наша, но за влизане в еврозоната е в нашите възможности“, отбеляза премиерът Борисов.

Може да се очаква, че в първите си задгранични посещения във Франция и Германия като министър-председател на новия кабинет, ще акцентира и върху тези теми с лидерите на двете водещи държави в ЕС.

 

 

 

Категории ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *