Известни са извършителите на атентата в Лондон

Известни са извършителите на атентата в Лондон

Тереза Мей призова международните лидери да се спре достъпът на интернет до терористите

 

 

12 души са арестувани в източния лондонски район „Баркинг“ във връзка с вчерашното нападение с бус, при което загинаха седем души в Лондон, а поне 48 са ранени, от които 21 са в критично състояние. Според информация на „Скотланд ярд“ полицията знае самоличността на нападателите, но ще бъде оповестена по-късно. „Ислямска държава“ пое отговорността за нападението.

Арестите са извършени след претърсване на жилището на един от нападателите в квартал „Баркинг“. Той е живял там през последните три години, женен е и има две деца, по данни на съседите. На мястото е възпроизведена контролирана експлозия.

„Това разследване се развива бързо. Имаме значителни ресурси, които използваме както за разследването, така и сред патрулите. Имаме увеличени патрули в много райони и както може да се очаква, те включват и въоръжени полицаи“, заяви комисар Кресиди Дик за протичащото разследване, цитиран от БНР.

Шефът на антитерористичния отдел Марк Роули заяви, че 8 полицаи са възпроизвели безпрецедентните 50 изстрели по време на акцията на Лондон Бридж, като с един от изстрелите е ранен цивилен гражданин. Четирима от ранените са полицаи, състоянието на един от тях е в критично състояние.

Според министъра на министъра на вътрешните работи Амбър Ръд, всички основни извършители са убити и не се налага повишаване нивото на опасност от нови нападения.

Чашата на търпението преля, заяви британският премиер Тереза Мей след извънредно заседание на комитета за кризисни ситуации „Кобра“. С доста рязък тон Мей отправи нападки срещу идеологията на ислямския екстремизъм.

„По отношение на планирането и изпълнението последните атаки не са свързани. Смятаме обаче, че сме подложени на нова тенденция в атаките, пред които сме изправени, тъй като тероризмът ражда тероризъм. Извършителите са вдъхновени да нападат не само на внимателно планирани заговори след години на обучение, дори не и като самостоятелни нападатели, радикализирани онлайн, но като се копират един друг и често използвайки най-жестоките средства на атака“, коментира премиерът.

Тереза Мей смята, че Великобритания трябва да работи с международните лидери за ограничаване на достъп на терористите до интернет, който е използван умело от тях като средство за комуникация. Тя каза, че от 22 май в кралството са били предотвратени пет терористични акта.

По-рано министърът за Брекзит Дейвид Дейвис обясни, че датата на общите избори, насрочени за 8 юни, не може да бъде променена след атаката в Лондон.

„За да го направим, трябва да променим закона. Но кой ще го направи? Парламентът не съществува в момента“, заяви Дейвис пред ВВС.

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *