Дипломатическа криза в Залива

Дипломатическа криза в Залива

Саудитска Арабия и Бахрейн скъсаха дипломатическите отношения и затвориха границите си с Катар в понеделник. Само няколко часа по-рано това направиха още Египет и Обединените арабски емирства.

Саудитската държавна осведомителна агенция цитира официален източник, според който Саудитска Арабия е решила да скъса дипломатическите и консулските си отношения с Катар, “упражнявайки своето суверенно право, гарантирано от международния закон, да защитава своята национална сигурност от опасностите на тероризма и екстремизма“.

Саудитска Арабия прекъсва всички контакти по въздух, суша и вода с Катар и „приканва всички братски страни и компании да сторят същото“, се казва в съобщението на саудитската агенция.

Бахрейн обвини Катар, че подкопава сигурността и стабилността му и се меси в неговите вътрешни работи. Обединените арабски емирства обвиниха Катар, че подкрепя екстремизма и дестабилизира сигурността в района. Емирствата дадоха на дипломатите си 48 часа да напуснат Катар, защото подкрепя и финансира терористи, екстремисти и религиозни организации.

Египет скъса дипломатическите отношения с Катар и го обвини, че подкрепя терористични организации, включително Мюсюлманските братя. Египетското външно министерство заяви, че страната е затворил своите граници и въздушно пространство за всякакъв катарски транспорт, за да защити националната си сигурност.

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

1 коментар към “Дипломатическа криза в Залива”

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *