Прокурорите избират днес четирима членове за ВСС

Прокурорите избират днес четирима членове за ВСС

Процедурата по избора ще се излъчва чрез интернет сайта на ВСС

 

Днес се провежда изборът за четирима членове на Висшия съдебен съвет от своята професионална прокурорска квота.

Право на участие в избора имат всички 1505-ма прокурори от страната, като 1379 от тях са заявили електронното дистанционно гласуване чрез интернет. Кандидатите в изборната процедура са 12, а прокурорите чрез пряк избор ще изберат четиримата членове на ВСС от своята професионална квота.

Изборът се смята за редовен, ако са гласували повече от половината от прокурорите, включени в списъка на действащите прокурори. В противен случай се произвежда нов избор на следващия ден, който се счита за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас.

Ако четиримата членове на ВСС, които се излъчват от Общото събрание на прокурорите бъдат избрани днес, процедурата приключва в 18 часа. Ако Избирателната комисия обяви необходимостта от провеждане на повторно гласуване, същото ще се проведе утре от 8 до 18 часа в централното фоайе на Съдебната палата.

Условията са две: Избирателната комисия да обяви, че изборът е редовен и четирима от кандидатите да са получили повече от половината действителни гласове.

Налице е обективна възможност за произвеждане на втори тур на изборите предвид броя на кандидатите, се уточнява в официалния сайт на ВСС.

Ако не е избран съответният брой членове с необходимото мнозинство, за избрани се смятат получилите най-много гласове. При равен брой гласове избраният или избраните кандидати се определят от Избирателната комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати.

Кандидати за членове на ВСС са:

Галина Христова Стоянова –зам.-председател на Апелативна прокуратура – София; Георги Стойков Кузманов  – прокурор в Апелативна прокуратура – Бургас; Гергана Найденова Мутафова – административен ръководител – районен прокурор на Районна прокуратура – Пловдив; Даниела Илиева Машева – прокурор във Върховна касационна прокуратура; Евгени Иванов Иванов – прокурор във Военно-апелативна прокуратура; Ивайло Стефанов Медаров – заместник на административния ръководител – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – София; Магдален Тошев Маринов – прокурор във Върховна касационна прокуратура; Мери Десюва Найденова – прокурор във Върховна административна прокуратура; Огнян Пеев Дамянов – прокурор в Окръжна прокуратура – Разград; Пламен Василев Найденов – административен ръководител – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Перник; Пламен Иванов Марков – прокурор в Апелативна специализирана прокуратура и Ясенка Димитрова Шигарминова – прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив.

Вторият ден от Общото събрание на прокурорите ще се излъчва чрез интернет сайта на ВСС раздел „Общо събрание на прокурорите за избор на член на ВСС-онлайн“.

За първи път от конституирането на Висшия съдебен съвет изборът на членовете му се прави чрез пряк избор, като всеки магистрат ще има право на глас. Съгласно промените в Закона за съдебната власт упражняването на вота ще се проведе според желанието на гласоподавателите – чрез хартиени бюлетини или посредством електронно гласуване чрез интернет, което е декларирано в определения за целта срок.

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *