Нинова и бутилката

Нинова и бутилката

БСП само подтичва след събития, които иначе една автентична лява партия би трябвало да превърне в платформа за мощна протестна мобилизация

 

Доц. Иво Инджов, ВТУ

Експерт по политически комуникации

 

Корнелия Нинова рапортува за „изолация“ на ГЕРБ. Това стана, след като председателят на парламента Главчев оцеля едва с четири гласа при поисканата му от БСП оставка заради авторитарен стил на ръководство. „Само за 6 седмици те отбелязаха голям срив в подкрепата. Това е показателно, че всичко, което сме казали, е вярно“, се похвали соцлидерът. Сякаш връткането на партията на Марешки е заслуга на БСП. Всъщност истината за „изолацията“ на ГЕРБ е, че бизнесформацията гласува „против“ Главчев, за да си вдигне цената.

Подобен бодряшки стил демонстрира Нинова и след парламентарните избори. Макар че само ден преди това се виждаше премиер и говореше за „три екипа и три плана“ за управление, след загубата тя каза, че изборите „са много голям успех за БСП“…

За Нинова бутилката не само че е полупълна, ами направо си е налята догоре, най-много да й липсва един пръст съдържание. За обективния наблюдател победите на вече не толкова новия лидер на социалистическата партия могат да бъдат илюстрирани с втората част от лафа за бутилката – че тя е полупразна. Защото освен с укрепване на властта си в партията чрез разчистване на неудобните, Нинова не може да се похвали с успехи, които позволяват реализация на политики. А на електората на БСП като че ли му е все тая какво има в бутилката – за съжаление той отдавна се задоволява с капчици от обещанията на социалистическата партия.

БСП като че ли окончателно се отказа да прави леви политики и премина в лоното на държавния капитализъм. Все нещо за ролята на държавата в икономиката говори. Но да сте чули за ефективни мерки срещу бедността, срещу все по-широко разтварящата се ножица на социалното неравенство, срещу „модерното робство“? Трудно ще чуете, защото уж лявата партия вече се е преориентирала към бизнеса и „предприемчивите“ (друг е въпросът, че те не я припознават като техен политически представител). Най-силният сигнал в това отношение си остава отказът на БСП от прогресивен данък и необлагаем минимум преди изборите. С това решение тя легитимира запазването на социално несправедливия плосък данък, който на всичкото отгоре не стимулира икономиката.

В актуален анализ във в-к „Сега“ са изброени няколко сериозни скандала с  управляващите, които не са предизвикани от най-голямата опозиционна сила. БСП само подтичва след събития, които иначе една автентична лява партия би трябвало да превърне в платформа за мощна протестна мобилизация. Най-убедителен пример затова са про-нацистките увлечения на ръководни кадри сред „Обединените патриоти“, които между впрочем преди изборите Нинова си беше пожелала за партньор. Цялата опозиционна активност по темата изтече в искането за оставка на вицепремиера Валери Симеонов и  алармирането на лидерите на ЕНП за нацисткия скандал. А мълчанието на БСП по поведението на главния прокурор в „ЦУМ-гейт“, скандалното назначение на Румен Порожанов като министър на земеделието и ползваното от номинираната за еврокомисар Мария Габриел общинско жилище на преференциални цени в София е знаково. То обяснява защо бутилката на Нинова е полупразна. И защо може съвсем да се изпразни, дори ГЕРБ с помощта на „Обединените патриоти“ да се самосвали някой ден.

Категории МненияЕтикети , , , ,

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *