Димитър Главчев остава председател на парламента

Димитър Главчев остава председател на парламента

За оставката на председателя на парламента гласуваха „Воля“ на Марешки, БСП и ДПС

 

 

Димитър Главчев остава председател на парламента, след като 118 гласуваха срещу искането на БСП за отстраняването му. 12-те депутати на „Воля“ гласуваха „за“ оставката на Главчев заедно с БСП и ДПС.

Какво ненормално има в това служител на Министерския съвет да изпълни правилника, попита Данаил Кирилов (ГЕРБ) и припомни на Нинова, която е стигала до зам.-министър, че два пъти в година се прави законодателна програма в правителството. Според него точно Нинова подрива доверието към институцията. Кирилов каза, че правителството има законодателна програма още преди да бъде избрано.

Славчо Велков (БСП) каза, че Главчев бил във връзка с руски граждани като учредител на астрологическа асоциация. След като е бил главен готвач, ще ви сготви рано или късно, обърна се към Цветанов Велков. Той каза за Антон Тодоров (ГЕРБ), който беше автор на една от декларациите, подразнили БСП, че неговият баща е осъден на 9 г. лишаване на свобода заради опит за убийство с мотика и е лежал в същия затвор, в който по-късно Тодоров поискал да бъдете надзирател и също така е кандидатствал в службите.

Думата взе лидерът на „Воля“ Веселин Марешки и заяви: „На практика всички вие се оливате, ние от от партия „Воля“ ще напуснем и ще се върнем, когато започнете да работите.“

Снежана Дукова (ГЕРБ) реши, че е удобно от парламента да поздрави децата и „всички, които са съхранили нещо детско“. „Комисиите работят изключително активно, но саботирането не е наше, а е ваше“, каза Дукова към БСП в изказване изпъстрено с литературно цитати.

Последва спор между о.р. вицеадмирал Пламен Манушев (ГЕРБ) и Валери Жаблянов (БСП) дали Първата световна война е била империалистическа.

Не садите лалета, а цветя от омраза, взе думата Вежди Рашидов (ГЕРБ) и поиска прекратяване на дебата и гласуване, но това не бе прието, защото имаше огромен брой желаещи да се изказват.

Хамид Хамид от ДПС каза, че партията му ще подкрепи отстраняването на Главчев, и го заплаши: „Всеки ден и час вашата оставка ще бъде на дневен ред.“ От ДПС също се обявиха срещу езика на омразата, който се използва от управляващото мнозинство, като припомниха изказвания предимно на Валери Симеонов.

Александър Симов (БСП) издекламира пролетарско стихотворение, възхваляващо партията, с автор младият Спас Гърневски.

Искате оставката на председателя на НС, за да дестабилизирате държавата, това беше стратегията ви през последната година, която не успя благодарение на българския народ, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков. „Вие от БСП и вашият стратегически партньор ДПС организирате дезинформация в обществото“, добави Биков. „Вашата партия преди изборите беше крайно националистическа и антиевропейска. Днес сте станали крайни либерали.“ „Като десница сме призвани да озаптяваме вашия устрем към революция, това пише във вашите манифести“, каза още той.

„Искаме да работим и да се спре с обидите, вие потвърждавате тезата ни – искате омразата и това разделение“, заяви Драгомир Стойнев. „Искате политическия сблъсък и ще го получите“, зарече се Стойнев.

Мотивите за оставката са несъстоятелни и по начина, по който върви дебата, за всички е ясно, че това е само за да има дейност на БСП и да покажат, че имат някакъв характер, каза председателят на ГЕРБ в парламента Цветан Цветанов. „Не количеството на внесени законопроекти е равно на качеството на българския парламент“, каза той и обясни, че когато има законодателство, което пряко кореспондира с поетите ангажименти, някои от тях трябва да минат и през НС. „Давам за пример антикорупционното законодателство, не го внесохме, защото Министерството на правосъдието създаде работна група, за да чуе мнението на неправителствените организации“, посочи Цветан Цветанов. „ПГ на ГЕРБ ще застане твърдо зад Димитър Главчев, той е изключително ерудиран човек и добър професионалист“, заяви той.

„Много се дебатира за разделението и омразата – вие дадохте този тон. В първите декларации всеки заявяваше, че ще има позиция, но никой не говореше за агресия и омраза“, припомни той. „Ако не бяхте дали този тон, нямаше да има отговор в декларациите“, се обърна Цветан Цветанов към БСП. „Нека да знаем, че всичко, което правим в този парламент, се трупа на институцията. Нека да затворим тази страница, ако приемем, че е бил изпитателният срок, да започнем да работим по същество“, каза Цветанов. „Поднасям извинения, ако някой се е почувствал засегнат от декларациите на ПГ на ГЕРБ, нека всеки направи такова извинение“, каза още той.

Междувременно Веселин Марешки и депутатите му се върнаха в залата.

Димитър Главчев взе думата и обърна внимание, че в мотивите за оставката му има противоречия като това, че не изпълнява правомощията си, а в същото време, че ги превишава. Той припомни, че дневният ред на парламентарните комисии може да бъде предлаган и от 1/3 от участващите в комисията, а БСП имат достатъчно депутати. Всички заедно трябва да работим за председателството, каза Главчев. Според него това е рядък шанс за България.

Във връзка с искането за предсрочно освобождаване на Димитър Главчев като председател на Народното събрание промениха дневния ред на парламента и като трета точка приеха разглеждането на неговото освобождаване, предаде БГНЕС.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *