ЕК обявява курс към разширяване на еврозоната

ЕК обявява курс към разширяване на еврозоната

В понеделник Европейската комисия (ЕК) ще представи план за задълбочаване на Икономическия и паричен съюз, известен като „еврозоната“. Това пише „Франс прес“, позовавайки се на собствена информация.

Това идва на фона на изказване на еврокомисаря за икономическите и финансовите въпроси Пиер Московиси, който заяви наскоро в интервю за „Ройтерс“, че ЕК се стреми да направи приемането на еврото по-привлекателно за членките на Европейския съюз, които са извън валутния съюз.

Предложенията ще бъдат в проект за бъдещето на еврозоната, който е част от по-широк план на ЕК за реформа на съюза след Брекзит.

„Ще опитаме да изготвим рамка, която е достатъчно привлекателна, която е както казват във филмите, оферта, на която не можете да устоите“, коментира Московиси пред журналисти. „Ройтерс“ припомня, че страните ЕС са задължени да въведат еврото, но няма краен срок за това. Изключение са само Великобритания и Дания.

ЕК ще отправи предложението си на фона на колебливо обществено мнение в държавите извън еврозоната по въпроса доколко ще е полезно въвеждането на еврото. Противопоставянето е силно и в Чехия, Швеция, Дания и България, докато унгарците, хърватите и румънците в по-голямата с част са благоразположени към валутния съюз, отбеляза „Ройтерс“.

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *