Сотир Цацаров е на официално посещение в Русия

Сотир Цацаров е на официално посещение в Русия

Българският главен прокурор ще обсъжда с руския генерален прокурор мерки срещу тероризма

 

Главният прокурор Сотир Цацаров е на двудневно официално посещение в Москва по покана на генералния прокурор на Руската федерация Юрий Чайка.

Г-н Цацаров е придружаван от заместника си и ръководител на Върховната административна прокуратура Ася Петрова. Това съобщиха от пресцентъра на Върховната касационна прокуратура.

Посещението е в рамките на подписаното между двете прокуратури Споразумение за сътрудничество през 2015 г. Документът предвижда взаимопомощ по наказателни дела, свързани с тероризъм, и оказване на помощ за връщане на корупционни активи от чужбина.

Досега са осъществени по две взаимни визити от страна на прокурори и заместници на главните прокурори.

Програмата на посещението на българския главен прокурор предвижда обсъждане на мерки срещу терористични заплахи, идентифициране и наказателно преследване на т.нар. „чуждестранни бойци” и противодействие на дейността на организирани престъпни групи.

Генералният прокурор на Руската федерация Юрий Чайка е известен с активната си позиция срещу чуждестранното влияние в политическия живот на Русия. Той е един от първите висши държавни чиновници, заявили по повод на протестите през декември 2011 г., че са финансирани от чужбина.

Когато през 2012 г. е приет закона за т.нар. чуждестранни агенти, главната прокуратура започва масови проверки на руските неправителствени организации, получаващи задгранични грантове.

По същото време, когато ведомството на Чайка активизира борбата с чуждестранните агенти в Русия, неговите синове, както и негови подчинени в главната прокуратура, инвестират активно десетки милиони евро в западни страни.

Според разследване на Фонда за борба с корупцията (ФБК), оглавяван от блогъра опозиционер Алексей Навални, по-големият син на главния прокурор, Артьом Чайка, притежава два великолепни хотела и поземлена собственост в Гърция, а също така къща и юридическа компания в Швейцария. Освен това разполага с документ, който му дава правото да живее в Швейцария.

Разследването бе оповестено в руското медийно пространство през 2015 г.

Голите офшорки

 

 

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *