Радев свиква КСНС заради заплахи за националната сигурност

Радев свиква КСНС заради заплахи за националната сигурност

Инициативата „Правосъдие за всеки“ очаква да бъдат поканени главният прокурор и председателите на върховните съдилища

 

Президентът Румен Радев свиква днес от 10 часа на „Дондуков“ 2 заседание на Консултативния съвет за национална сигурност на тема „Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България и необходими мерки за нейното укрепване“, съобщава БГНЕС.

Инициатива „Правосъдие за всеки“ отправи призив към участниците в КСНС да включат в дневния ред на заседанието точка за обсъждане на: „Тревожното състоянието на съдебната система и съмненията за нарушаване на нейната независимост, във връзка с нерегламентираните контакти на висши магистрати, като елемент и заплаха за националната сигурност.“

Авторите изразяват очакване на заседанието на КСНС да бъдат поканени главният прокурор и председателите на върховните съдилища, които също да изразят своето становище по така повдигнатите въпроси. Те настояват след обсъждането КСНС да излезе със становище относно състоянието на съдебната система и събитията от последните седмици.

Паралелно със заседанието пред сградата на „Дондуков“2 е планиран протест на „Правосъдие за всеки“ заради срещата „ЦУМ гейт“. В отворено писмо до държавния глава от сдружението посочват, че нерегламентираните срещи на магистрати трябва да влязат в дневния ред на КСНС, тъй като представляват заплаха за националната сигурност.

На 23 май същата организация организира марш за европейско правосъдие, на което бяха поставени искания за продължаване на съдебната реформа.

Това е първият КСНС, който държавният глава Румен Радев свиква от встъпването му в длъжност.

През април лидерът на БСП Корнелия Нинова обяви, че Радев се е съгласил с предложение на социалистите да свика КСНС на тема демографска политика.

Протест на инициативата „Правосъдие за всеки“ посрещна представителите на властта. Демонстрантите издигнаха транспарант с надпис „Съдебна реформа сега!“.

Заведохме в администрацията на президента писмо, с което предаваме исканията на участниците в Марша за европейско правосъдие и настояваме да се включат в дневния ред на КСНС – разглеждане на случващото се по високите етажи на третата власт, което все повече се превръща в заплаха и за националната сигурност, и да се излезе с общо становище за решаване на проблемите и гаранции за продължаване на съдебната реформа, обясниха от инициативата „Правосъдие за всеки“.

 

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *