Вучич призна за сръбска намеса в Македония

Вучич призна за сръбска намеса в Македония

Сръбският премиер обвини за това западните служби

 

Сръбският премиер и бъдещ президент Александър Вучич нарече „срамно“ оповестяването на разговорите на сръбските агенти в Скопие и неговия депутат Мирослав Лазански, които са организирали мащабна пропагандна кампания в полза на Никола Груевски и руските интереси на Балканите.

„Много е срамно, че в Македония разкриха разпечатките от подслушваните разговори на лидера на сръбската партия (Иван Стоилкович, бел.ред.), на дипломата от посолството ни (Горан Живалйевич, агент от БИА, бел.ред.) и журналиста от Белград (Мирослав Лазански, който е и депутат от партията на премиера, бел.ред.)… Това бе направено от една западна служба“, каза Вучич, предава БГНЕС.

Той се възмути от факта, че „медии разпространяват разпечатки от подслушвани разговори“ и се похвали, че откакто той е премиер, „това нещо не се случва в Сърбия“.

„Подслушваните разговори в Сърбия не се пускат в медиите през последните години, поне след 2012г. (когато той идва на власт, бел.ред.). Разбира се, че има подслушвани разговори съгласно закона, но не и в медиите. Отговорните държави се държат отговорно“, каза още Вучич пред телевизия „Пинк“.

Вучич се оплака, че през последните дни държавната телевизия РТС като основна вест разпространява в продължение на пет минути новината, че Македония гони сръбски шпиони.

Сръбското разследващо издание „Крик“ вчера разкри как един от най-доверените депутати на Вучич Мирослав Лазански, заедно със сръбските спецслужби – БИА, е ръководител на медийната пропаганда в полза на бившия македонски премиер Груевски, както и на руските интереси в региона, припомня БГНЕС.

„Крик“ се позовава на документи от македонското контраразузнаване. В „македонския сценарий“ участват още и служителят на сръбското посолство в Скопие Горан Живалйевич и лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович.

За успеха на кампанията Лазански е изпратен в Македония лично да координира пропагандната кампания. Стоилкович лично е диктувал темите и тезите за „анализите на Лазански в проправителствения сръбски вестник „Политика“.

Живалйевич предизвика огромно напрежение между двете държави поради влизането в парламента по време на „Кървавия четвъртък“ на 27 април, когато се стигна до побой над депутати, журналисти, включително и на лидера Зоран Заев, бъдещия премиер на Република Македония.

Живалйевич нахлу в парламента с първата група демонстранти и си направи „селфи“ с тях. Горан Живалйевич е бивш заместник-директор на БИА, а от 10 години насам работи като дипломат и съветник в сръбското посолство в Скопие. Целта на кампанията е била да се подкрепя руската политика и Груевски, но и да се води битка срещу членството на Македония в НАТО, се казва в разследването.

От документите става ясно, че цялата операция е била водена лично от Горан Живалйевич, който е свързал Лазански и Стоилкович и е координирал всички техни действия, включително и публикациите в медиите.

Снимка: БГНЕС

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *