Милионите на Ердоган са от тайни сделки

Милионите на Ердоган са от тайни сделки

Богатството на турския президент се оценява на повече от 100 милиона евро

 

Пристанищният квартал „Касъмпаша“ в Истанбул, където е роден Реджеп Тайип Ердоган, не се е променил много за последните 63 години. Плътно подредените дървени бараки, балконите с прострени да съхнат дрехи и бездомниците, спящи в кашони, може да бъдат видени и днес. Но именно от „Касъмпаша“ Ердоган се изкачи чак до върха на турската държава. Сега нейният президент е по-могъщ и по-богат отвсякога, а секретни документи може би съдържат ясни доказателства за неговата продажност, пише германското издание Der Spiegel.

Богатството на Реджеп Тайип Ердоган се оценява на повече от сто милиона евро, но така и не е ясно поради какви причини турският президент се радва на подобен просперитет. Критиците го обвиняват в корупция и непотизъм – може би съвсем не без основание.

Вътрешни документи на „Malta Files“, представени пред редакцията на изданието и неговите партньори от Европейската мрежа за разследващи сътрудничества (EIC), сега дадат представа за тайните операции на турското управляващо семейство. Благодарение на тях може да бъде хвърлена светлина върху тъмна сделка за кораби, от която семейството на Ердоган е забогатяло с внушителната сума от 23 млн. долара.

В основата на сделката е роденият в Азербайджан милиардер Мюбариз Мансимов, който – съгласно медийните доклади – дължи турското си гражданство на Ердоган. През 2008 г. той е прехвърлил танкера „Агдаш“ на компанията Bumerz Limited, ръководена от близък кръг роднини на Ердоган – неговия зет Зия Илген, неговия брат Мустафа и най-големия му син – Бурак.

Сделката е извършена от компании, регистрирани в Малта и на известния като данъчен оазис британски остров Ман. През 2011 г. акциите на Bumerz Limited са прехвърлени на Ситки Аян, турски предприемач и приятел на Ердоган още от детските му години.

Нито едно от изброените по-горе лица не е отговорило на молбата на EIC да коментират информацията, отбелязват от редакцията.

БГНЕС

 

 

 

 

Категории МненияЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *