Меркел: Европа вече не може да разчита на САЩ и Великобритания

Меркел: Европа вече не може да разчита на САЩ и Великобритания

Според германския лидер е настъпила „нова ера“ в Стария континент

 

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че страните от Европа вече не могат да разчитат на САЩ и Великобритания като надеждни партньори.

„Времената, в които бяхме в състояние да разчитаме изцяло едни на други, са вече зад нас. Усетих това през последните няколко дни“, заяви германският лидер, цитирана от Die Welt.

Думите ѝ дойдоха след срещата на Групата на седемте (Г-7), която накара мнозина в Берлин да чувстват, че е дошла нова ера за Запада, съобщава „Фокус“. Пред близо две хиляди души в мюнхенския квартал Трудеринг тя призова европейците да вземат съдбата си в свои ръце.

Въпреки това германският канцлер подчерта, че приятелските отношения с двете държави трябва да бъдат запазени, като и „с Русия и други страни“.

В същото време американският президент Доналд Тръмп определи срещата на Г-7 в Италия като „голям успех за Америка“. „Току що се завърнах от Европа. Голям успех за Америка. Тежка работа, но огромни резултати“, написа той в Twitter.

В Италия Тръмп отказа да одобри Парижкото споразумение за климата или да потвърди, че САЩ се придържат към ангажимента спрямо Алианса.

 

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *