БТК излиза на пазара за 450 млн. евро

БТК излиза на пазара за 450 млн. евро

Телекомът е нарушил няколко ключови параметри по емисията си облигации и най-вероятно ще се опита да покрие с банков заем задълженията си по бондовете преди те да станат предсрочно изискуеми

Българската телекомуникационна компания (БТК) излиза на пазара в опит да привлече до 450 млн. евро банков заем. Средствата ще бъдат използвани основно за предсрочно погасяване на емисията корпоративни облигации на телекома. БТК има листвани в Ирландия корпоративни бондове за 400 млн. евро, които падежират през 2018 г. Според информация на „Студия Трансмедия“ предварителният бизнес план на БТК за 2017 г. предвижда телекомът да рефинансира задълженията си през последното тримесечие на годината.

Според източници на „Студия Трансмедия“ обаче операцията е изтеглена напред и БТК вече е отворила преговори с няколко големи банки, сред които JPMorgan Chase и Citigroup. В преговорите е включена и поне една банка с представителство и операции в България. Първоначалните планове на телекома са били да набере по-голяма сума, но първите коментари от потенциалните кредитори са за осигуряване на заем от не повече от 3 пъти EBITDA. Така лимитът на кредита се заковава на 450 млн. евро.

От БТК не отговориха на въпрос на „Студия Трансмедия“ за планираната операция. Според информация на „Студия Трансмедия“ обаче ускорението на процеса се дължи в голяма степен на факта, че БТК е изпаднала в неизпълнение на ограничения по емисията си облигации. По корпоративните бондове има поредица от ограничения, които изискват предварително одобрение. В противен случай бондовете могат да станат предсрочно изискуеми.

Ключово ограничение, напримeр, което БТК нарушава, е да не прави без одобрение инвестиции над 20 млн. евро. Телекомът не може и да поема допълнителни тежести.

И двете точки са нарушени, след като БТК придоби участие в своята компания майка „Вива телеком България“. Според отчета на БТК за първите три месеца на 2017 г. телекомът е направил инвестиции за над 55 млн. лв., купувайки неуточнен дял във „Вива телеком България“. Осчетоводената операция означава, че БТК признава направени инвестиции за 30 млн. евро. А това е над лимита, който е поставен по корпоративните облигации.

С придобитите неизвестно количество дялове във „Вива телеком България“ БТК е поела и допълнителна тежест. „Вива телеком България“ е заложена като обезпечение по кредит от 240 млн. евро пред VTB Capital. Парите бяха използвани от люксембургската Viva Telecom за придобиването на InterV Investment – компанията, която е едноличен собственик на „Вива телеком България“.

Сделката по придобиване на собственост от БТК в компанията-майка „Вива Телеком България“ е на ръба на закона и представлява механизъм за заобикаляне на забраните за financial assistance. Това е термин, който маркира механизъм за придобиване на компания чрез използване на собствения й ресурс. Подобен подход е забранен от закона.

Точно такъв е случаят с БТК, при който от оперативната компания се използва наличен кеш и той отива към собствениците на дружеството – консорциум, воден от Спас Русев и с главни участници Милен и Георги Велчеви и руската банка ВТБ. Те пък ще използват средствата за погасяване на задълженията си, които са натрупали за придобиването на телекома.

 

Категории Акцент, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *