Близък на Вучич и сръбските служби ръководят „македонския сценарий“

Близък на Вучич и сръбските служби ръководят „македонския сценарий“

Целта е да се подкрепя руската политика срещу членството на Македония в НАТО

 

Един от най-доверените депутати на сръбския премиер и бъдещ президент Александър Вучич – Мирослав Лазански, заедно със сръбските спецслужби – БИА, е ръководител на медийната пропаганда в полза на бившия македонски премиер и лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, както и на руските интереси в региона.

Това става ясно от документи на македонското контраразузнаване, които бяха разпространени от сръбското разследващо издание „Крик“, съобщава БГНЕС.

В „македонския сценарий“ участват още и служителят на сръбското посолство в Скопие Горан Живалйевич и лидерът на сръбската партия в Македония Иван Стоилкович.

Живалйевич предизвика огромно напрежение между двете държави поради влизането в парламента по време на „Кървавия четвъртък“ на 27 април, когато се стигна до побой над депутати, журналисти, включително и на лидера Зоран Заев, бъдещият премиер на Република Македония.

Живалйевич нахлу в парламента с първата група демонстанти и си направи „селфи“ с тях. Горан Живалйевич е бивш заместник-директор на БИА, а от 10 години насам работи като дипломат и съветник в сръбското посолство в Скопие.

Целта на кампанията е била да се подкрепя руската политика и Груевски, но и да се води битка срещу членството на Македония в НАТО, се казва в разследването. От документите става ясно, че цялата операция е била водена лично от Горан Живалйевич, който е свързал Лазански и Стоилкович и е координирал всички техни действия, включително и публикациите в медиите.

В своите „анализи“ Лазански твърди, че безредиците в Македония и Република Сръбска са предизвикани от САЩ, които искат да попречат на изграждането на „Турски поток“. В текстовете си той хвали „руската военна мощ и се обявява срещу НАТО“, се казва в разследването на сръбската медия.

Миналата седмица сръбският посланик в Скопие бе извикан на разговор в министерството на външните работи поради поведението на Горан Живалйевич. Иван Стоилкович е депутат в македонския парламент от 2002 година. Според македонските спецслужби той „действа като националист, който получава инструкции директно от президента Томислав Николич, БИА и други официални лица от Сърбия“.

„Той се среща често с Горан Живалйевич, когато трябва да се вземат важни решения в парламента или пък когато се съставя правителство… Контактите му с руските дипломати без никакво съмнение потвърждават, че той категорично защитава руските интереси на Балканите с цел спиране на евроинтеграционните процеси. Като лидер на Демократическата партия на сърбите в Македония Иван Стоилкович през 2016 година подписа „Декларация за създаването на неутрална военна зона на Балканите“ заедно с руския президент Владимир Путин“, се казва в документите на македонските спецслужби, на които се позовава сръбското издание „Крик“.

Стоилкович е под специалното наблюдение на службите от 2013 година, но въпреки този факт Никола Груевски го приема като коалиционен партньор и го включва в депутатските листи.

Пред „Крик“ Лазански твърди, че „е изпълнявал журналистическа работа и че няма връзка с никакви служби“, а Стоилкович отказва да отговаря на въпросите и затваря телефона.

 

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *