Спас Русев и Милен Велчев овладяха собственика на БТК

Спас Русев и Милен Велчев овладяха собственика на БТК

Двамата заедно със сина на Русев и един от шефовете на люксембургската InterV Investmеnt Джеймс Боди са вписани за нови управители

Спас Русев и Милен Велчев най-сетне овладяха управлението на собственика на Българската телекомуникационна компания (БТК). Със свое решение Софийският апелативен съд е позволил промени по партидата на „Вива телеком България“. С тях за нови управители са назначени Спас Русев, синът му Евгени Русев, Милен Велчев, който и до този момент изпълняваше тази функция, и Джеймс Боди. Това е един от директорите на люксембургското InterV Investment, което е едноличен собственик на „Вива телеком България“ и първото дружество по веригата на собствеността на БТК в Люксембург.

 

Новите управители заменят Елеонора Сърбова, избрана от квотата на VTB, и Светлана Бахчеванова и Златозар Сурлеков, които присъстваха във „Вива телеком България“ като част от квотата на Цветан Василев още от времето, когато банкерът имаше участие в БТК.

Смяната на управителите във „Вива телеком България“ финализира епичната сага с вписванията и дава пълен контрол на групата инвеститори в люксембургската Viva Telecom, водена номинално от Спас Русев.

В края на август 2016 г. руската банка ВТБ обяви, че нейната компания VTB Capital е прехвърлила акциите от InterV Investment на Viva Telecom. Така приключи историята за контрола в собствеността над БТК. До това прехвърляне се стигна, след като през ноември 2015 г. VTB Capital организира мним търг за книжата на InterV Investment заради непогасен кредит от 150 млн. евро.

Опитите за вписванията на новите управители в Търговския регистър обаче досега винаги биваха блокирани с жалби на Дмитрий Косарев и фирмата му Empreno Ventures, претендираща, че притежава над 76% от мобилния оператор.

Опитите за вписване на нови управители във „Вива телеком България“  започнаха през септември 2016 г. И силно ескалираха през 2017 г., когато по партидата на дружеството в Търговския регистър бяха заявени над 50 отделни искания. Още тогава юристи, запознати с хватките около вписванията в Търговския регистър, коментираха пред „Студия Трансмедия“, че това се прави, за да може съдебният контрол все някъде по някое дело да бъде пробит.

 

В. „Банкер“ припомня, че след като мина вписването на Спас Русев в Надзорния съвет на БТК, от Empreno Ventures са коментирали пред изданието, че след парламентарните избори у нас фирмата е била подложена на безпрецедентен политически натиск, който обхващал още съдебната система и Търговския регистър. „Назначаването на Спас Русев и останалите директори в резултат на такова политическо участие не означава, че Русев е законен собственик на компанията. Точно обратното – VTB Capital и Спас Русев всячески се опитват да отнемат възможно най-много милиони от БТК, докато съдилищата и арбитражите в Лондон и Люксембург разкриват схемата на техния фалшив аукцион“, пише още в писмото на Empreno Ventures.

Само преди седмица пък новият министър на правосъдието Цецка Цачева смени без основания изпълнителния директор на Агенцията по вписвания, която контролира и Търговския регистър.

 

Категории Акцент, ПариЕтикети , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *