Тръмп: Германците са много, много лоши

Тръмп: Германците са много, много лоши

Президентът на САЩ очаква тежки дебати в Сицилия за търговията и климатичните промени с лидерите на Седемте най-развити страни

 

 

Президентът на САЩ Доналд Тръмп се оплака по време на среща с лидерите на ЕС в Брюксел от търговската политика на Германия.

„Германците са много, много лоши. Вижте милионите автомобили, които те продават в САЩ. Ужасно. Ние ще спрем това“, заявил Тръмп, цитиран от сп.“Шпигел“.

Според източници на в.“Зюддойче цайтунг“, страните не са постигнали разбирателство по икономически въпроси, но са се съгласили да се опитат да намерят сближаване на интересите. По-рано Тръмп критикува вноса на германски автомобили в Америка.

„Бих казал на BMW, че ако искат да построят завод в Мексико и да продават автомобили в САЩ без данък 35 на сто, по-добре да забравят за това“, каза той през януари в интервю за в.“Билд“.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп очаква тежки дебати в Сицилия за търговията и климатичните промени с останалите лидери от Групата на седемте най-развити страни.

Срещата на върха на Г-7 се провежда днес и утре. Тръмп смята да постави силно ударение върху значението на вътрешния икономически растеж, заяви неговият икономически съветник Гари Коун, цитиран от агенциите. Неговите колеги от Г-7 са разтревожени, че той може да изпълни обещаната по време на предизборната кампания протекционистка политика и да се отметне от ангажимента на САЩ да намалят парниковите емисии по силата на Парижкото споразумение за климата.

Пред репортери по време на полета на Тръмп към Сицилия Коун каза, че и двете теми ще бъдат засегнати на срещата на Г-7.

„Ще имаме много тежки дискусии за търговията и за това какво има предвид президентът под свободна и отворена“, допълни той и обясни, че ако другите страни не издигат търговски бариери и не налагат мита, тогава и САЩ ще отговорят със същото.

Икономическият съветник прогнозира също трудни разговори за климатичните промени, като изтъкна, че президентът, който неотдавна нарече глобалното затопляне „измислица“, ще вземе решение за Парижкото споразумение, след като се върне във Вашингтон от първата си задгранична обиколка. Коун припомни, че европейските страни са постигнали по-голям напредък в намаляването на вредните емисии на газове и че ако американските индустрии се опитат да наваксат прекалено бързо, това ще им струва много пари.

„Вижте, ние вярваме в околната среда. Вярваме в чистия въздух и чистата вода. Но вярваме също в икономическия растеж, така че трябва да намерим баланс“, посочи съветникът.

Коун каза също, че сред другите обсъждани теми от Г-7 ще бъдат тероризмът, киберсигурността, Северна Корея, Афганистан, Пакистан и Русия.

Запитан дали Вашингтон иска да бъдат запазени финансовите санкции, наложени от Запада на Русия след анексирането на Крим, Коун каза, че президентът обмисля този въпрос и засега няма позиция.

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *