„Студия Трансмедия“ поиска от БНБ имената на участниците в срещите за КТБ

„Студия Трансмедия“ поиска от БНБ имената на участниците в срещите за КТБ

В очакване на публикуването от президентската администрация на „стенограмата КТБ“ в „Студия Трансмедия“ се опитахме да възстановим всички парчета от пъзела на лятото на 2014 г.  Когато Корпоративна търговска банка е поставена под специален надзор, а Първа инвестиционна банка затваря защото не може да покрие исканията за теглене от клиентите си.

Освен срещите при президента Росен Плевнелиев има неформални заседания в Министерски съвет при премиера Пламен Орешарски, както и в Българската народна банка.

Именно ролята на срещите в БНБ е особено голяма. И силно подценявана. Поне двама от участниците в съвещанието при президента Плевнелиев твърдят, основните договорки между политиците и БНБ са направени именно на срещите в централната банка. В президентството те само са били потвърдени.

Днес „Студия Трансмедия“ поиска от БНБ  по Закона за достъп до обществената информация имената на участниците в срещите за КТБ, в какво качество са присъствали на тях, как са участвали – в конферентна връзка или лично и как са документирани разговорите.

Отговорите на тези въпроси ще дадат допълнителна светлина върху целия процес в банковата система от лятото на 2014 г. Процес довел до фалита на една банка и до спасяването на друга с държавна помощ.

Категории Акцент, Общество, ПариЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

2 коментара към “„Студия Трансмедия“ поиска от БНБ имената на участниците в срещите за КТБ”

  1. Нима смятате, че нещо ще излезе от тази акция? Сигурен съм, че нищо съществено няма да излезе….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *