Туск: Не постигнахме обща позиция с Тръмп за Русия

Туск: Не постигнахме обща позиция с Тръмп за Русия

Днес американският президент трябва да участва и в срещата на върха на страните от НАТО

 

Не е постигната обща позиция по отношение на Русия с американския президент Доналд Тръмп, заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск след срещата си с държавния глава, в която участие взе и председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер.

„Не съм сто процента сигурен, че ние – това означава председателят (на ЕК) и аз, можем да кажем днес, че имаме обща позиция, общо мнение за Русия“, посочи Туск след срещата с Тръмп в Брюксел.

Американският президент Доналд Тръмп проведе срещата си с ръководството на Европейския съюз в опит да подсили двустранните отношения между Брюксел и Вашингтон.

Държавният глава пристигна на първите си преговори с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и председателя на Европейския съвет Доналд Туск, с които обсъди ползите от свободната търговия и Парижкото споразумение за климата.

Срещата се провежда в същия ден, в който Тръмп трябва да участва в срещата на върха на страните от НАТО в белгийската столица. Очаква се американският президент да проведе срещи и с председателя на Европарламента Антонио Таяни и върховния представител на ЕС за външна политика и сигурност Федерика Могерини.

Днешната среща е своеобразна победа за ЕС, който работи усилено за организирането й. Досега Туск е имал един-единствен разговор с Тръмп, който беше през ноември по случай успеха му на президентските избори. Според източник от Брюксел тогава двамата са си говорили за Брекзит и оцеляването на ЕС. Но след избирането на проевропейско ръководство на Франция и Холандия темите вече са напълно различни, заяви още източникът по повод днешната среща.

Тръмп ще се срещне с новия френски президент Еманюел Макрон. Следобед американският държавен глава ще участва в срещата на НАТО, която ще се състои в новата щабквартира на алианса. Програмата ще бъде съкратена до минимум. За разлика от двудневните срещи на НАТО в Страсбург, Уелс и Варшава, в които участваше предшественика му Барак Обама, сега Тръмп ще участва не в официална среща, а на работна вечеря. Не се предвижда комюнике след нейния завършек. Работната вечеря ще бъде посветена на два въпроса – увеличаването на разходите за отбрана на алианса и борбата срещу тероризма.

 

 

Категории Акцент, ПланетаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *