КЗК: „Лукойл“ е монополист, но не злоупотребява с това

КЗК: „Лукойл“ е монополист, но не злоупотребява с това

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е установила, че „Лукойл Нефтохим Бургас“ е монополист в производството на бензин и дизел у нас, но компанията не злоупотребявала с това. Това става ясно от решение на КЗК по жалба на на фирмата на депутата-бизнесмен Веселин Марешки срещу „Лукойл“.

„Петролната рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас“ има господстващо положение на пазара на производство и внос на бензин и дизелово гориво в България, но не злоупотребява с него. Единственият клиент на рафинерията в страната е „Лукойл България“, която пък не е монополист в бранша, като дори среща конкурентен натиск от другите вносители на горива, някои от които са клиенти на дружеството“, се казва в  решението на антимонополния орган.

Проверката на регулатора е започнала през 2016 г. по сигнал, подаден от „Трейднет Варна“ – дружеството, собственик на бензиностанциите на Марешки.  Според него цените, по които „Лукойл“ е продавала бензин на едро, са по-високи от тези за продажбите на дребно и това изтласква конкурентите на пазара.

Проверката на комисията обаче показва, че „Трейднет Варна“ не е имала договор за доставка на гориво с „Лукойл България“, което прави жалбата й неоснователна, защото няма как да е наясно с ценовата тарифа.

Според КЗК „Лукойл България“ е единственият клиент за страната на петролната рафинерия „Лукойл Нефтохим Бургас“. Самата рафинерия има господстващо положение, защото държи значителен размер от пазара за производство и внос на бензин и дизел.

Участниците на пазара в България са „Лукойл България“, „Еко България“, „Шел България“, „ОМВ България“, „Нис Петрол“ и „Петрол“.

През март, веднага след обявяване на резултатите от извънредните парламентарни избори друга проверка на КЗК установи, че няма картел между търговците на горива, а ценови паралелизъм, който не представлява закононарушение в ЕС.

Снимка: neftochim.bg

Категории Акцент, ПариЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *