Протестен марш събра стотици срещу модела „ЦУМгейт“ (снимки)

Протестен марш събра стотици срещу модела „ЦУМгейт“ (снимки)

 

Протестен марш срещу модела „ЦУМгейт“ и за реформа в правосъдието събра стотици граждани пред Народното събрание в София. Срещата на главния прокурор Сотир Цацаров с бизнесмена и издател на в. „Сега“ Сашо Дончев и политика-бизнесмен Георги Гергов, отказът на Цацаров да отговори на въпроси пред ВСС, отключиха гражданското недоволство.

цум-9

Христо Комарницки си оправя раницата зад чучелото на Цацаров

Сред демонстрантите бе и един от авторите на „Прас-прес“ Христо Комарницки, който, както случайно по волята на издателя Сашо Дончев стана ясно, е бил тема на кафепитието в ЦУМ.

Изданието се продаваше сред демонстрантите и първата му страница бе посветена на ЦУМгейт.

цум-1

 

Протестът обаче не бе посветен на искането за сваляне на Цацаров. Всички са наясно, че капката ЦУМгейт, от която преля чашата, е само следствие от нереформираната съдебна система, от упорито пазеното статукво и тайните връзки между изпълнителната и съдебната власт. Затова основните лозунги и призиви бяха „Реформа!“ и „Няма да мълчим!“

 

цум-6

На 23 май, деня на протеста, е убит Джовани Фалконе. Италианският прокурор е известен като смел борец срещу мафията в Сицилия. След дълга и забележителна кариера е убит от сицилианската мафия заедно с жена си и трима техни телохранители на магистралата край град Капачи през 1992 г.

 

Маршът, организиран основно чрез социалните мрежи, започна от Народното събрание и се отправи към ЦУМ.

минеков

Известният скулптор Велислав Минеков е един от най-страстните борци срещу простащината във властта

„Моментът е преломен! Държавата ни се разпада, овладяна от олигархията, която е превзела всички власти. Имаме парламент без реформаторски партии, правителство, което явно няма намерение да продължи съдебната реформа, и правосъден министър, който я обяви за приключена само преди година“, се посочва призива за протеста, който бе раздаван сред демонстрантите.

цум-8

 

Вчера сутринта София осъмва с плакатни колажи на председателя на ВКС Лозан Панов, изобразен като марионетка. Надписът на принта гласи „Съдията на олигархията“.

цум-3

Авторът на плаката, както и материалите в изданията на Пеевски срещу шестимата „дисиденти“ във ВСС, са анонимни, но е ясно кои  много ядосани хора стоят зад тях.

Лозан Панов заедно с още петима свои колеги във ВСС поиска разследване на случаите със записите „Двете каки“ и срещата на Сотир Цацаров с бизнесмените Георги Гергов и Сашо Дончев. Оттогава той е мишена на постоянни нападки, както от мнозинството във ВСС, подкрепящо главния прокурор, така и от медии, свързвани с депутата от ДПС Делян Пеевски.

цум-4

Панов получи препратен от премиера Бойко Борисов СМС с текст: „Лозан Панов отново предложи да ви викаме във ВСС по записа на двете каки. Не го приехме“. Няколко минути след като Панов оповести СМС-то, Борисов се появи на заседанието на ВСС и обвини Панов в политическа атака.

Премиерът коментира срещата в ЦУМ с шега: „Щях да се почувствам поласкан да ме поканят в ЦУМ“.

 

 

 

Категории Мнения, ОбществоЕтикети , , ,

Автор: Рени Нешкова

Рени Нешкова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *