Цацаров обясни атаките срещу прокуратурата с борбата й срещу корупцията

Цацаров обясни атаките срещу прокуратурата с борбата й срещу корупцията

Главният прокурор иска да се въведат правила за регламентиране на срещите на властта

 

„С особено внимание се наблюдава формирането на новия Висш съдебен съвет – както прекият избор на магистратската квота, така и избирането на членове на съвета в парламента. Работата на прокуратурата бе оценена много високо.“ Така  главният прокурор Сотир Цацаров коментира оценките на Брюксел за работата на българската съдебна система след завръщането си от столицата на ЕС в интервю за „24 часа“.

„Най-важните стъпки са свързани с необходимостта от спешни промени в Наказателно процесуалния кодекс, в Наказателния кодекс – особено в частта му за длъжностните и корупционните престъпления“, казва Цацаров.

Той акцентира на добрата работа на специализирания съд и прокуратура при корупционните престъпления, „извършени от лица с имунитет, от членове на Министерския съвет и, разбира се – от магистрати“.

Главният прокурор коментира и „тезите, развивани напоследък от председателя на ВКС Лозан Панов“:

„Те са постоянна негова мантра (тезите-б.р.) вече в качеството му на лидер на политическа формация, ненамерила място в българския парламент. Съдебната реформа не била истинска и дълбочинна, т.нар. „исторически компромис“ и промените в конституцията били мимикрия и накрая пак всичко се свежда до прокуратурата.“

Според Цацаров това е сценарий за овладяване на съдебната власт от политическата с участието на Лозан Панов и „Програмната му реч „Не на страха“ и бившия правосъден министър Христо Иванов.

За срещата в ЦУМ с бизнесмените Сашо Дончев и Георги Гергов обвинител№ 1 казва:

„Тази среща не е тайна. За да се твърди, че е „нерегламентирана“, трябва някой да каже – има ли у нас регламент за срещи, не само на висши магистрати, но и въобще – на висши представители на изпълнителната и законодателната власт? Няма.“

В тази връзка Цацаров предлага да се въведат правила по образеца на предложения от ЕК през 2016г. Регистър за прозрачност или на действащия в САЩ по отношение на федералните агенции.

„Подобна среща е нередна, ако на нея отиваш с намерението да експлоатираш служебното си положение“, обяснява Цацаров и пита – защо неговата среща да е нерегламентирана, а тази на шефа на ВКС „в една от най-крупните адвокатски кантори в София е напълно редна“?

Сотир Цацаров коментира и избора за членове на ВСС:

„За първи път са нужни не по-малко от две трети от гласовете на народните представители за избирането на т.нар. парламентарна квота. ВСС работи в две колегии, прокурорите нямат думата при решаването на кадровите въпроси за съдиите, както и те за нас. Е, това ли е мимикрия?“

Главният прокурор обясни атаките към прокуратурата и с ударната работа на специализираното звено „Антикорупция“ към ВКП, което е повдигнало много обвинения, включително и на „престъпления по служба на 7 бивши и действащи министри“.

„Тази активност не е по вкуса на определени политически и икономически кръгове“, казва Цацаров в интервюто.

Категории Акцент, ПолитикаЕтикети , , , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *