Киро Японеца иска да вдигне статуя на Исус на Копитото

Киро Японеца иска да вдигне статуя на Исус на Копитото

Бизнесменът от „Факултета“ имал план да изкупува сгради-паметници на културата, за да ги възстановява

 

„Ако трябва да съм честен, не ме заболя, когато се разруши сградата, защото тя не е паметник на културата. Един паметник на културата нe може да е такъв. Държавата трябва да предприеме действия по поддръжката на паметници на културата. Аз не съм купил къща – паметник на културата, поддържането на такива паметници е много скъпо.“

Това каза Кирил Киров-Японеца в ефира на бТВ по повод на „Двойната къща“ на бул. „Васил Левски“, която бе разрушена и предизвика голям обществен скандал.

Къщата на 110 години бе паметник на културата, но между двата тура на президентските избори статутът й е бил сменен. Бившият министър на културата Вежди Рашидов обясни, че той само е подписал сменения статут, но решението било взето от специалисти. Собственикът й Киро Японеца смята на нейно място да построи гараж.

Киров даде пример с Австрия, където сградите с национално значение се поддържат от общината. Той призова будни граждани да дадат по 20 стотинки и да се възстанови сградата. Той призна, че в момента временно разрешението за строеж е спряно от СОС. Планът е бил да се направи бизнес сграда. Японеца показа сградата, която трябвало да бъде издигната на нейно място и увери, че няма отношение към пожарите, които са бушували в Двойната къща.

„Там живееха клошари“, добави той. По повод обвиненията, че е оставил сградата да се разруши умишлено, Японеца каза: „Не съм оказвал физически натиск на хората, за да купя имота им. Платил съм 680 000 евро, а хората сами ме помолиха да купя имота“.

„Не познавам Вежди Рашидов“, категоричен бе Киров.

„Ако ми дадат разрешение, мога на Копитото на Витоша да изградя паметник на Исус Христос като в Бразилия“, каза той. Бизнесменът от квартал „Факултета“ се ядоса, че го обвиняват, че не разбира от архитектура. „Доста време загубих за това нещо. Просто мина време и реших да реализирам нов проект. Бизнесът ми е строителен. Строя хотели и ги отдавам под наем. Привличам инвеститори, които са милиардери. Имам клиенти, които са членове на кралска фамилия.“

На въпрос дали доходите му имат връзка с наркотици, Японеца отказа да коментира. „Докато не го докажат, аз съм невинен. Имам куршум в главата, но здравословното ми състояние е перфектно. Тичам по 10 км. Претърпях 4-5 операции в чужбина и мисля, че съм добре, изглеждам добре.

На въпрос защо е станал обект на покушение, той отговори, че се знаят поръчителите, но не е доказано. „Има още 150 подобни случаи. Не общувам с политици. Гордея се със себе си, няма от какво да ме е срам. Не живея в България. Имам план да изкупувам сгради-паметници на културата, но за да ги възстановя. Те ще са с категория от национално значение. Заявявам го най-отговорно в ефир“, завърши той.

 

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *