Лондон ще поиска от ЕС милиарди при Брекзит

Лондон ще поиска от ЕС милиарди при Брекзит

Мей за пръв път е заявила публично, че се стреми да запази дела на Великобритания в ЕИБ и след Брекзита

 

Британският премиер Тереза Мей смята, че Брюксел трябва да изплати на Великобритания „милиарди паунда“ за акциите на страната в Европейската инвестиционна банка. Според Мей Великобритания има финансови права, които трябва да се отчитат наравно със задълженията, по време на преговорите за Брекзит.

„Много се говори за това, какви задължения трябва да има Обединеното кралство, или за това, какви могат да бъдат правата ни, като се имат предвид парите, които са платени в миналото. Ние ясно казваме, че ще отчитаме и правата, и задълженията“, казва Мей пред британски медии.

Премиерът припомня, че Великобритания участва в няколко големи съвместни с ЕС финансови и инвестиционни проекти. Поради това страната има право на дял в крайната „сметка“.

„Има инвестиционна банка, има инвестиционен фонд, има и други области. Както знаете, това ще бъде важна част от преговорите“, посочва Мей.

Според правителствени източници делът на Великобритания в банката се оценява на около 10 милиарда евро. Според медиите в процеса на Брекзит ЕС може да поиска от Великобритания около 100 милиарда евро за различни задължения, поети от Лондон по-рано.

Мей обаче за пръв път е заявила публично, че се стреми да запази дела на Великобритания в ЕИБ и след Брекзита. Според правителствени източници на „Сънди телеграф“ британското участие в това финансово-кредитно учреждение е 16 на сто – близо 10 милиарда лири, или 13 милиарда долара.

По-рано британски медии информираха, че Брюксел планира да представи на Великобритания увеличена „сметка за Брекзита“ в размер на 85 милиарда лири, или 110 милиарда долара – за поети по-рано задължения, напомня ТАСС.

Великобритания може да се оттегли от преговорите за условията на Брекзита, ако Брюксел продължи да иска от Лондон милиарди за прекратяване на членството в ЕС. Това заявява британският министър по въпросите на Брекзита Дейвид Дейвис в поместено днес интервю за „Сънди таймс“.

„Трябва да можем да се оттеглим от преговорите. При известни обстоятелства, ако се наложи, трябва да имаме силите да го направим“, казва той.

 

Категории Общество, ПланетаЕтикети , , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *