Карадайъ: Предатели лъжеха, че сме против Турция

Карадайъ: Предатели лъжеха, че сме против Турция

Лъжата, че сме против Турция, докара фашистите на власт в България, бе посланието на председателя на ДПС на митинг в памет на жертвите от „възродителния процес“

„Мушмороци и предатели лъжеха, че сме против Турция, за да оправдаят
своето поведение.“ Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по
време на митинг-събора в местността „Демир баба теке“ край Исперих.
„Ние никога не сме били против Турция, не сме и днес и никога няма да
бъдем против Турция, както и против нито един наш съсед“, категоричен
бе Карадайъ.

„Лъжата, че сме против Турция, докара фашистите на власт в България“, заяви председателят на ДПС пред събралото се множество. “Ние последователно водим политика в името на това силна светска демократична република Турция да е част от ЕС“, каза още той.

„Лъжата доведе до още един проблем – заставиха и някои наши имами да се занимават с политическа дейност. 28 години ДПС е отстоявало тезата, че мястото на духовниците е в храма и те трябва да са обединители“, каза още Карадайъ. От Демир баба теке той призова Главно мюфтийство да вземе мерки, ако не вземе, то ние, мюсюлманите, ще вземем мерки за Главното мюфтийство“, закани се той.

„От 28 години черпим сила от нашето единство и заедност и всеки, който
се опитва да ни разделя, е наш враг и ще се борим против него“, заяви председателят на ДПС.

Той сравни майските събития в България с движението „Солидарност“ в Полша, Пражката пролет в Чехия и събитията в Унгария през 1956 г. Огромното масово недоволство сред турците и мюсюлманите през 1989 г. след смяната на имената, забраната на езика, религията и културата им, не би имало успех, ако тази енергия не е била организирана и канализирана именно в Североизточна България“, коментира Карадайъ.  Ние ги организирахме и проведохме, за да падне тоталитарната власт“,  категоричен бе той.

На митинг-събор в местността „Демир баба теке“ край Исперих по традиция ДПС почита паметта на жертвите от „възродителния процес“ и чества годишнина от майските събития. Тази година видимо хората бяха по-малко и достъпът по-лесен, присъстващите обаче бяха активни и реагираха на думите на лидера си с аплодисменти, скандирания „ДПС“ или освирквания, когато говореше за „мушмороци“ и „предатели“.

Вчера град Джебел, където беше чествана годишнина от протестите срещу „възродителния процес” се превърна в арена на политически битки между ДОСТ и ДПС. Въпреки стотиците униформени се стигна и до физически сблъсъци.

Още рано сутринта пристигна цялото ръководство на ДПС начело с лидера Мустафа Карадайъ. Малко по-късно пристигна и лидерът на ДОСТ Лютви Местан. Напрежението ескалира, когато на сцената за честванията се качи кметът на Джебел Бахри Юмер и беше освиркан за поредна година. Стигна се и до сблъсък между двама мъже, които бяха разтървани от полицията.

 

Категории Общество, ПолитикаЕтикети , ,

Автор: Редакция "Трансмедия"

Bio

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *